characters characters

De ce e bine ca profesorii sa ceara ajutor parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2018    |   1764 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

a cere ajutor
A cere ajutor si a gresi sunt doua comportamente pe care in general incercam sa le evitam cu orice pret. Mai ales cand este vorba de persoane in pozitii de autoritate, a cere ajutor este vazut ca un semn de inferioritate, slabiciune, lipsa de pregatire sau de autonomie. Dar a recunoaste ca avem o problema si ca avem nevoie de ajutor pentru a o depasi sunt de fapt semne de tarie de caracter si de forta morala. Pe termen lung, a evita sa cerem ajutor atunci cand avem nevoie nu duce decat la accentuarea problemelor.

Citeste si:

Calitatile unui profesor bun

Cinci erori de gandire pe care le facem cand vine vorba despre educatie


Iata de ce este bine ca adultii si mai ales adultii care au meseria de profesor, sa ceara ajutor atunci cand intampina dificultati:


A cere ajutor ajuta la dezvoltarea relatiilor intre persoane

Un studiu recent arata ca a cere ajutor si a impartasi informatii personale si probleme arata celor din jur ca dorim sa ne apropiem de ei si sa ne dezvoltam o relatie cu ei. Desi poate parea paradoxal, oamenii care cer o favoare sau dezvaluie informatii personale despre dificultati pe care le intampina sunt mai placuti decat oamenii care nu cer ajutor si nu vorbesc despre ei insisi. Desigur, echilibrul este cuvantul-cheie in aceasta situatie: prea multe informatii dezvaluite vor avea efectul invers asupra relatiei dintre oameni.


Cadrele didactice care vorbesc parintilor deschis despre dificultatile pe care le intampina la clasa cu cei mici, fara a gasi vinovati si fara critica excesiva vor inspira parintilor mai multa incredere si mai multa caldura decat cadrele didactice care incearca sa lase impresia ca totul este sub control chiar si atunci cand lucrurile nu stau astfel.


In plus, oamenilor le place sa ajute. Atunci cand ajutam o alta persoana sa depaseasca o problema, ne simtim mai bine.


A cere ajutorul elevilor poate imbunatati relatia cu acestia

Cadrele didactice care ii considera pe elevi capabili de a oferi ajutor vor avea relatii mai frumoase cu acestia. Copiii sunt dispusi sa ofere ajutor, atat acasa, cat si in clasa, insa daca aceasta disponibilitate nu este incurajata, iar adultii folosesc doar autoritatea pentru a obtine cooperarea celor mici, vor aparea comportamente de opozitie si conflicte. Asadar, daca esti cadru didactic, nu ezita sa ii implici pe copii in activitatea didactica si sa le spui cand ai nevoie de ajutorul lor.

Profesorii care cer ajutor au rezultate mai bune

Un alt studiu arata ca profesorii care cer ajutor colegilor de munca sunt cei care obtin cele mai bune rezultate la clasa. Insa profesorii care obtin cele mai bune rezultate nu sunt si cautati de colegii lor pentru a oferi ajutor. Asadar, este recomandabil ca atunci cand profesorii intampina dificultati cu anumiti elevi dintr-o clasa sau chiar cu predarea unor anumite lectii, sa ceara ajutorul celorlalti profesori. A cere un sfat sau a adresa o intrebare unui coleg de cancelarie poate imbunatati semnificativ rezultatele profesorilor si incurajeaza si sentimentul de cooperare si comunitate intre profesori.

A cere ajutor imbunatateste rezilienta

Acest lucru se explica prin faptul ca depasim mai usor momentele grele daca ne inconjuram cu oamenii care ne ajuta sa ne simtim mai bine si care ne faciliteaza dezvoltarea. Acesti oameni ne creeaza optimism si speranta, elemente definitorii pentru a putea face fata situatiilor dificile, ceea ce ne imbunatateste rezilienta. Acest lucru este valabil si pentru cadrele didactice. Cand acestea ajung la capatul rabdarii, cand pierd speranta si optimismul, este momentul sa ceara ajutor de la colegi si de la parinti.

A cere ajutor imbunatateste sanatatea mintala

Starea de bine este in stransa legatura cu capacitatea de a fi conectat cu cei din jur si de a invata lucruri noi. Ambele depind si de capacitatea noastra de a cere ajutor.

Cum pot cadrele didactice sa ceara ajutorul parintilor?

  • Pot cere informatii despre copiii din clasa care au probleme de concentrare a atentiei sau de comportament.
  • Pot propune parintiilor solutii pe care sa le puna in aplicare acasa astfel incat copilul sa poata coopera mai bine la clasa si sa poata invata mai eficient
  • Pot informa parintii despre felurile in care acestia se pot implica in activitatea de la clasa sau din afara clasei (in excursii, organizarea serbarii, evenimente pentru copii etc.).

Daca esti parinte, iata cum poti sa ajuti cadrele didactice ale copilului tau:

  • Exprima-ti disponibilitatea de a ajuta si felul in care poti face acest lucru.
  • Ofera cadrului didactic informatii esentiale despre copilul tau si despre nevoile sale.
  • Da mai departe informatiile utile pe care le gasesti despre evenimente legate de educatie, activitati de pe urma carora copiii din clasa pot beneficia (ateliere, consursuri pentru copii, piese de teatru etc).
  • Daca ai timp si energie, implica-te in activitatile de educatie informala pe care cadrul didactic le pregateste pentru copii. Te poti oferi sa vorbesti copiilor despre domeniul tau de activitate profesionala, sa ajuti la organizarea unui eveniment pentru copii si parinti (precum seara de matematica, de exemplu) sau poti sa te implici in activitatea comitetului de parinti.
  • Fii dispus sa gasesti solutii impreuna cu cadrul didactic, nu impotriva acestuia. Atitudinea cu care parintii abordeaza relatia cu scoala este esentiala pentru succesul copilului tau, la fel ca si atitudinea cadrelor didactice. Cand parintii pornesc de la ideea de cooperare si interes comun, relatia cu cadrul didactic poate fi imbunatatita semnificativ.
  • Cere tu insuti ajutorul cadrului didactic, mai ales daca copilul tau are dificultati la o anumita materie. Profesorii pot avea sfaturi importante despre invatare si resurse alternative educationale si apreciaza atunci cand parintii iau in considerare parerile lor.

La fel ca elevii si parintii, cadrele didactice se afla intr-un proces continuu de evolutie si crestere. Pentru ca un om sa se dezvolte armonios este important sa aiba un mediu in care sa se simta in siguranta si care sa il ajute sa isi imbunatateasca starea de bine, precum si abilitatile academice. Tu cum obisnuiesti sa ii ajuti pe profesorii din clasa copilului tau?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe