characters characters

Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 noiembrie 2020    |   5039 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

stresul cadrelor didactice in perioada pandemiei
Perioada actuala este dificila pentru noi toti, oricare ar fi rolurile pe care trebuie sa le indeplinim si, implicit, redefinim in conditiile impuse de pandemia Covid-19. Ca parinti, cunoastem indeaproape toate greutatile si toate sursele de stres care ne afecteaza: ingrijorarea privind riscul de infectare, dificultatile de invatare ale copiilor, schimbarile pe care trebuie sa le facem cand copiii invata online, problemele financiare aduse de pandemie etc. Cand traim un nivel ridicat de stres pentru o lunga perioada de timp, tindem sa devenim insensibili la stresul altor persoane, sa reactionam agresiv si sa fim mai iritabili decat in mod obisnuit. Toate aceste reactii sunt naturale si indica faptul ca resursele noastre emotionale si fizice sunt aproape epuizate.

Citeste si:

Invatarea online. Cele mai frecvente dificultati ale copiilor

Ce vor cadrele didactice sa stie parintii


In prezent insa, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.

Care sunt principalele surse de stres pentru cadrele didactice in perioada pandemiei?


Regresul scolar al copiilor si modalitatile de recuperare a materiei

Perioada de izolare, incertitudinea prelungita, schimbarile in mediul scolar impuse de masurile de siguranta, stresul din familie legat de pandemie sunt factori care vor afecta capacitatea elevilor de invatare. Cadrele didactice sunt nevoite sa se adapteze la aceasta realitate si in acelasi timp sa incerce sa recupereze materia pierduta si regresul scolar inevitabil. 

Pentru a-i ajuta pe copii sa invete eficient in aceasta perioada, cadrele didactice pot incuraja trei lucruri esentiale in sala de clasa: relatiile sociale, rutinele si rezilienta.

Lipsa de timp si nivelul ridicat de oboseala

Pentru cadrele didactice nevoite sa predea online, eforturile suplimentare pentru a pregati materialele online si a adapta lectiile pentru predarea online ocupa mult mai mult timp si solicita mai multa energie decat predarea traditionala.

Ingrijorarea legata de riscul personal de infectare

Mai ales in contextul cresterii numarului de cazuri, stresul cadrelor didactice legat de propria sanatate poate fi semnificativ.

Nevoia de a supraveghea copiii mai atent pentru respectarea masurilor de siguranta in scoli

Cu cat copiii trebuie sa invete sa respecte mai multe reguli, cu atat adultii din jurul lor consuma mai multa energie pentru a consolida aceste reguli.

Grijile personale legate de propria familie in contextul pandemiei

Nu in ultimul rand, cadrele didactice au aceleasi griji pe care le avem si noi in legatura cu propria familie si siguranta acesteia (fizica, financiara sau emotionala) in perioada pandemiei.


Cum pot parintii sa sprijine cadrele didactice in aceasta perioada?


Mai ales cand vine vorba de invatarea online, profesorii pot fi ajutati daca parintii inteleg ca:

  • profesorii nu se pot asigura permanent ca toti elevii sunt cu adevarat atenti la lectie
  • profesorii nu pot rezolva toate problemele tehnice care intrerup predarea si o fac mult mai dificila si frustranta, atat pentru copii, cat si pentru profesori
  • profesorii au un timp limitat si extrem de solicitat in aceasta perioada – de aceea, este important ca parintii sa incerce sa comunice cat mai eficient cu acestia

De asemenea, este util ca parintii sa ii ajute pe copii sa participe la timp la lectiile online, sa fie odihniti si pregatiti pentru ore si sa ii incurajeze sa se implice activ in activitatile de invatare propuse de profesori. Este foarte probabil ca parintii sa fie nevoiti sa acorde sprijin suplimentar pentru teme si invatare daca orele se desfasoara online.


O alta modalitate importanta prin care parintii pot sprijini indirect munca profesorilor este daca se asigura ca cei mici au un stil de viata sanatos (dorm suficient, fac miscare zilnic si se hranesc sanatos) si daca acorda atentie nevoilor emotionale si sociale ale copiilor. Copiii nu vor putea invata eficient daca sunt stresati, se simt singuri sau confuzi, daca se descurajeaza pentru ca nu au inteles o lectie sau daca sunt victime ale hartuirii la scoala sau online. Toate aspectele emotionale si sociale, pe care le neglijam cu usurinta, afecteaza de fapt capacitatea copiilor de invatare. De aceea, tocmai in aceasta perioada, in care tindem sa ne concentram atentia asupra recuperarii materiei, este important sa acordam atentie nevoilor emotionale si sociale ale copiilor.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe