characters characters

Relatia parinte-profesor

Ce vor cadrele didactice sa stie parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 octombrie 2019    |   9813 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

relatia parinte profesor
Succesul copilului la scoala depinde mult si de disponibilitatea parintilor si a profesorilor de a construi o relatie pozitiva, din care copiii sa aiba de castigat pe termen lung. Nimanui nu ii este usor sa interactioneze cu copiii: atat rolul de parinte, cat si cel de profesor implica o multime de responsabilitati si momente dificile, dar si satisfactii pe masura.

Citeste si:

Ce ar vrea parintii sa stie profesorii

Cum pot parintii sa ajute copiii sa aiba succes la scoala


Ce vor profesorii sa stie parintii?


Ca in orice relatie de comunicare si cooperare, este important ca ambele parti sa fie convinse de bunele intentii ale celuilalt si sa arate intelegere pentru dificultatile cu care celalalt se confrunta. Parintii pot intelege si pot sprijini mai bine profesorii daca tin minte cateva lucruri importante legate de munca si nevoile cadrelor didactice. 

„Timpul si energia mea sunt limitate, asa ca am nevoie sa comunic eficient cu parintii.”

Unii parinti se implica atat de mult in viata copilului, incat ii cauta pe profesori la tot pasul si solicita mereu atentia acestora asupra copilului. La polul opus, parintii care nu se implica suficient (nu ajung la sedinte, nu pot fi contactati usor de catre profesori) fac mai grea viata cadrelor didactice. Este bine ca parintii sa clarifice de la inceputul anului scolar felul in care profesorii prefera sa comunice cu parintii si sa respecte, pe cat posibil, aceste preferinte.

„Intentiile mele sunt bune, chiar si atunci cand spun ceva mai putin pozitiv despre copil.”

Pentru ca scopul educatiei este evolutia copilului tau, profesorii vor tinde sa isi indrepte atentia catre aspecte care pot fi imbunatatite. Este dificil pentru profesori sa formuleze tot timpul feedback-ul astfel incat impactul acestua sa fie pozitiv asupra parintelui. Este dificil pentru parinti sa auda ca propriul copil nu are un comportament dezirabil sau are nevoie de mai mult ajutor pentru a invata eficient, insa atitudinea parintelui in aceste situatii dicteaza rezultatele pe termen lung. Cand parintii se concentreaza asupra unei solutii, pe care o pot gasi impreuna cu cadrul didactic, copilul are intotdeauna de castigat.

„Invatarea continua si acasa.”

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te transformi intr-un profesor si sa cauti teme suplimentare pentru copil, ci ca ii poti oferi resurse (carti, jocuri educationale) si activitati care sa ii creasca interesul pentru invatare si care sa ii ofere informatii noi (vizite la muzeu, ateliere pentru copii, cursuri extrascolare, proiecte de familie, experimente stiintifice etc.).

„Nici nu stii cat de importante este sa il imbraci pe copil in haine confortabile la scoala.”

Un aspect usor de trecut cu vederea, dar care afecteaza capacitatea copilului de a fi atent in clasa: hainele prea subtiri, prea delicate sau prea mici creeaza disconfort copilului. Pentru a se putea concentra asupra activitatilor din clasa, copiii trebuie sa se simta confortabil, iar hainele si incaltamintea sunt aspecte importante ale confortului fizic.

„Nimeni nu-i perfect, dar suntem in aceeasi echipa.”

Un strop in plus de acceptare si empatie fata de profesori ii ajuta pe parinti sa devina partenerii lor de incredere in educatia copiilor. Stim din experienta ca e greu sa educi un copil sau doi, dar sa interactionezi eficient tot timpul cu o clasa de peste 20 de nazdravani? Greselile sunt inevitabile, atat in rolul de parinte, cat si in rolul de cadru didactic. Important este ca ele sa fie indreptate si depasite.

„Apreciez cand vad ca parintii au incredere in mine si imi observa reusitele.”

Munca de profesor este dificila, dar si satisfacatoare. Profesorii au nevoie sa stie ca eforturile lor sunt apreciate si intelese de catre parinti.

„Parintii sunt primii profesori ai copilului.”

Daca parintii acorda importanta educatiei, si copiii vor invata sa faca acest lucru. Cand parintii considera scoala o povara prea mare pentru copilul lor, vor transmite aceasta convingere si copilului lor.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe