characters characters

Stiluri de predare

Cum sa intelegi mai usor profesorii copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 aprilie 2018    |   10598 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stiluri de predare
„Fiecare profesor are propriul sau stil de predare” – spunem foarte frecvent acest lucru in calitate de parinti, mai ales cand copilul nu pare prea compatibil cu metodele sau strategiile folosite de profesor in clasa. Notiunea de stil de predare cuprinde mai mult decat un set de metode de predare pe care le foloseste cadrul didactic la clasa, fiind definit si de anumite trasaturi de personalitate ale acestuia, de felul in care decide sa prezinte informatiile, sa rezolve probleme sau sa faca uz de autoritatea sa.

Citeste si alte materiale despre acest subiect:


Metode de predare care mentin atentia copiilor


Jocuri in clasa pentru lectii interactive si interesante


Stiluri de predare. Ce inseamna si care sunt cele mai frecvente

Stilurile de predare te pot ajuta sa intelegi mai bine deciziile profesorilor din clasa copilului tau si il pot ajuta si pe copilul tau sa se adapteze mai usor la cerintele acestora. De-a lungul timpului, copilul tau va interactiona cu profesori cu diverse stiluri de predare, astfel incat va fi nevoie sa fie flexibil. Pe de alta parte, este de inteles ca un anumit stil de predare va fi considerat de catre copilul tau mai dificil decat altele, asa ca este bine sa stii sa iti calibrezi asteptarile pe care le ai fata de rezultatele copilului si in functie de stilul de predare al profesorului.

Iata o clasificare a stilurilor de predare care te pot ajuta sa te orientezi in comunicarea cu cadrele didactice si in sprijinul pe care il oferi copilului tau cand vine vorba de scoala:

Stilul de predare autoritar

Acesta este centrat pe profesor si se bazeaza mult pe discursuri si prelegeri. Presupune ca elevii sa ia notite si sa absoarba informatia.

Avantaje: este potrivit pentru grupuri mari de elevi si de obicei la un nivel mai ridicat de educatie, fiind eficient pentru materii la care  e nevoie sa se memoreze fapte, date, nume etc.

Dezavantaje: intre profesori-elevi e prea putina interactiune, iar atmosfera devine obositoare si plictisitoare pentru cei care asculta, de aceea este putin recomandat copiilor de varste mici.

Stilul de predare demonstrativ

Profesorul isi pastreaza autoritatea de la stilul precedent, fiind cel care conduce activitatea in clasa, insa include in lectie momente dinamice, precum prezentari multimedia (video-uri, de exemplu), demonstratii si experimentele. Este frecvent potrivit materiilor precum fizica si chimia, matematica sau muzica.

Avantaje: Ofera profesorului posibilitatea de a incorpora o varietate de modalitati de predare, mentinand astfel treaza atentia copiilor.

Dezavantaje: Se poate folosi in matematica, muzica, educatie fizica si arte, insa este dificil de folosit astfel incat sa se satisfaca nevoile specifice ale elevilor dintr-o sala de clasa.

Stilul de predare facilitator

Acest stil promoveaza invatarea prin descoperire, incurajeaza independenta copilului si presupune a-i ajuta pe elevi sa isi dezvolte abilitati de gandire critica si de memorare a informatiei.

Avantaje: Antreneaza elevii sa adreseze intrebari si sa isi dezvolte abilitati pentru a gasi raspunsuri si solutii fiind ideal pentru predarea stiintei si a domeniilor similare de activitate.

Dezavantaje: Presupune ca profesorul sa interactioneze cu elevii pentru a-i ajuta sa descopere informatia, mai degraba decat doar sa memoreze sau sa testeze informatiile.

Stilul de predare bazat pe delegare

Se potriveste pentru materiile ce implica ore de laborator precum chimie si biologie sau acolo unde elevilor le place sa dezbata si sa scrie creativ. Elevii sunt impartiti in grupuri si ghidati catre realizarea unui proiect sau unei activitati.

Avantaje: Invatarea este ghidata, iar rolul profesorului este de a observa si a inspira elevii prin munca pentru atingerea scopurilor. Astfel, copiii se bucura de independenta si sunt implicati in invatare.

Dezavantaje: Criticii acestui stil de predare ii reproseaza ca deterioreaza autoritatea cadrului didactic.

Stilul de predare hibrid

 Foloseste o metoda integrata ce combina personalitatea profesorului si interesele profesorului si nevoile elevului impreuna cu metode de predare pliate pe curriculum. Este potrivit orelor de literatura sau limbi straine si presupune combinatia tuturor celorlalte stiluri de predare.

Avantaje: Este flexibil si ia in considerare nevoile tuturor elevilor.

Dezavantaje: Incearca sa satisfaca nevoile tuturor elevilor si isi pierde din consistenta astfel.

Specialistii recomanda profesorilor sa foloseasca instructia diferentiata. Aceasta inseamna a incerca sa folosesti diversitatea clasei de elevi in gandirea planului de predare, aducandu-i pe toti elevii la acelasi nivel, fara a compromite in vreun fel punctele tari si valorile profesorului.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe