characters characters

Cand profesorul copilului tau este prea critic

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 decembrie 2015    |   4714 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

elev stresatCe faci atunci cand relatia dintre copil si profesor nu este tocmai cea mai potrivita? Nimeni, indiferent daca e vorba de parinti sau elevi, nu vrea sa aiba de-a face cu un profesor „rau”, „critic” ori „prea sever”. Astfel, unii profesori ne pot marca in mod negativ si ne pot crea amintiri neplacute despre scoala. Un profesor prea critic sau prea sever ii poate determina pe copii sa refuze sa mai mearga la scoala, sa aiba simptome anxioase raportate la mediul scolar si chiar performante scazute.

In asemenea situatii, poti sa gasesti impreuna cu copilul tau o modalitate de comunicare astfel incat lucrurile sa fie cat de cat acceptabile pentru toata lumea.

Cum reactionezi ca parinte cand copilul tau are un profesor prea critic?

  • Cere copilului sa descrie cat mai exact felul in care se desfasoara orele si felul in care cadrul didactic comunica.
  • Cauta sa afli daca este vorba de violenta verbala la adresa copiilor (insulte, amenintari, intimidari) sau doar de o atitudine mai rece sau rezervata.
  • Discuta cu alti parinti si afla daca si copiii lor sunt intimidati sau speriati de profesorul respectiv.
  • Intalneste-te fata in fata cu profesorul si afla parerea si pozitia lui.
  • Daca e o problema ce nu a putut fi solutionata discutand, apeleaza la ajutorul directorului de scoala.

Cum sa reactionezi daca profesorul este prea critic?

Daca nu este vorba de violenta verbala, ci doar de un profesor exigent si critic, il poti ajuta pe copil invatandu-l cum sa comunice cu astfel de persoane.

Invata-l pe copil sa isi depaseasca frica.
Cea mai mare problema a copiilor atunci cand au un profesor sever sau critic este ca acesta le inspira teama, iar teama ii impiedica sa inteleaga sau sa raspunda bine la ore.

Cum il poti ajuta pe copil sa nu se lase coplesit de teama fata de profesor? Asigura-l ca ai incredere in el, nu doar in ceea ce priveste materia respectiva sau scoala, ci in general.

Faceti jocuri de rol in care sa repete modalitatile de comunicare cu profesorul respectiv.

Vorbeste-i despre faptul ca este foarte probabil sa mai intalneasca oameni reci, severi sau critici de acum inainte si ca atitudinea lor nu spune nimic despre el, ci despre ei insisi. Invata-l ca in fata unei atitudini dificile, este de preferat sa isi pastreze calmul si sa comunice cat mai eficient.

Ajuta-l pe copil sa se concentreze pe materia respectiva, nu pe persoana profesorului.
Incearca sa ii arati copilului ca desi poate atmosfera din clasa nu este cea mai dezirabila, materia predata de profesor (oricare ar fi ea) poate fi interesanta. Ajuta-l sa invete bine materia respectiva din surse alternative daca orele din clasa nu sunt suficiente.

Invata-l sa isi ajusteze atitudinea.

Spune-i copilului tau sa vada lucrurile din perspectiva profesorului. Cu toate ca uneori are impresia ca e cea mai rea persoana din lume, invata-l sa ii ofere intelegere si compasiune. Discuta cu copilul tau care pot fi motivele pentru care cadrul didactic alege sa fie mai critic sau mai sever decat ceilalti profesori.
Unele cadre didactice se plang ca nu sunt respectate indeajuns, ca elevii nu mai iau in serios invatarea, ca deranjeaza prin comportament intreaga clasa etc.

Recomanda-i copilului sa lucreze impreuna cu profesorul, nu impotriva lui.

Atunci cand avem de-a face cu persoane critice sau severe, impulsul nostru este sa dovedim ca acestea nu au dreptate sau ca este ceva in neregula cu ele.

Copiii mai rebeli pot ajunge chiar sa provoace profesorii care nu reusesc sa se faca placuti de copii sau care incearca sa intimideze elevii, ajungandu-se astfel la conflicte in clasa.

Aminteste-i copilului ca atat cadrele didactice, cat si elevii se afla in aceeasi clasa pentru un scop comun. Recomanda-i sa se concentreze pe continuturile predate, pe informatiile din lectie, iar daca stilul de predare al profesorului nu se potriveste cu stilul de invatare al copilului, ajuta-l sa se informeze din alte surse.

Construieste increderea in sine a copilului

Mai ales la varste mici, copiii pot fi usor influentati de cuvintele sau atitudinea profesorilor. Asa ca o critica sau o vorba mai dura din partea cadrului didactic poate influenta negativ increderea in sine a copilului.

Invata-l tehnici de management al stresului si de relaxare.

Tehnicile de relaxare vin in ajutorul copilului atunci cand se simte prea speriat pentru a se concentra la ore sau ii este frica pentru ca va fi ascultat la scoala. Practicate in mod regulat, tehnicile de relaxare pot contribui la starea de bine a copilului tau si ii pot creste rezistenta la stres.

Ce altceva mai poti face pentru a evita atitudinea critica si severa a profesorului?

  • Recomanda-i copilului sa aiba grija sa ajunga la timp la ora profesorului respectiv,
  • Sfatuieste-l sa pastreze linistea in timpul orei, iar daca are nelamuriri, sa il intrebe pe profesor si nu pe colegul de clasa.
  • Aminteste-i copilului sa ia notite mai ales atunci cand profesorul atrage atentia ca urmeaza sa spuna ceva ce trebuie retinut.
  • Incurajeaza-l pe copil sa participe activ la clasa.
  • Spune-i copilului tau ca poate cere ajutor suplimentar profesorului, la finalul orei daca ceva nu i-a fost clar.

Copilul tau s-a confruntat pana acum cu profesori prea critici sau severi? Cum l-ai ajutat?


*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Aurelia    13.12.2015 - 12:23
    Sa fim mai multi cei care ne dorim cu adevarat schimbarea si, impreuna, profesori si parinti, sa determinam ministerul sa-si respecte contractul social si sa faca legi bune pentru scoala si beneficiarii ei!Sunt profesori care traiesc prin si pentru profesia lor, dar sunt si multi care nu-si au locul la catedra! Va recomand sa cititi ce a scris un copil de 8 ani si o sa descoperiti o alta fata a realitatii, pe care o ignoram prea des! ehttp://edituramateescu.ro/2015/12/de-ce-nu-merg-la-serbarea-de-mos-craciun/
  • Fără foto
    Aurelia    13.12.2015 - 11:39
    Sunt prea multe ce "trebuie" sa faca parintele cu copilul sau si nu pt copilul sau! Adica SA SE IMPLICE pt SCHIMBAREA SISTEMULUI, a mentalitatilor!Am vazut din propriile incercari ca e foarte greu, dar daca nu renunti, se mai indreapta cate ceva!Lancezeala, indiferenta, comoditatea ce ne aduc?Inlocuiti cuvintele "autoritate,duritate" cu "bunavointa, implicare, rabdare,consecventa, principialitate, respect fata de om/copil, o buna pregatire didactica si psiho-pedagogica"!Nu poti, pleaca,nu schimonosi sufletul si mintea unor copii, la care intamplarea a facut sa ajungi profesor! "sistemul de invatamant se duse dracului" din cauza incompetentei si a nepasarii, a legilor prost facute, care au permis ca vanzatoare, bucatarese, instalatori, magazineri, ingineri mecanici, agronomi sa ajunga la catedra, cu diplome fara nicio valoare profesionala, sau din cauza ca cei scoliti pe bune nu vor/nu pot sa se "apdateze"!Cu drag, o invatatoare!
  • Fără foto
    Ionescu Maria    10.12.2015 - 16:21
    Sunt de acord cu articolul mai sus atasat, dar va intreb daca profesorul nu este si autoritar, ferm, cum sa-si exercite meseria? credeti ca cineva il mai asculta? Ei bine , nu si mai vine si parintele cu teoria lui, si copilul cu exagerarile lui si uite asa sistemul de invatamant se duse dracului. atunci sa vina parintele care lucreaza la drumuri si poduri sa ne invete cum sa gestionam situatia la clasa.P.S. Nu sunt de acord nici eu cu jigniri, batai, etc ce iar stirbi copilului personalitatea, dar ca este mai dur, unde este problema?
  • Fără foto
    Irinel    09.12.2015 - 19:38
    Cred ca unii profesori nu sunt capabili sa-si insuseasca codul de conduita in invatamant, racnesc la copii si ii insulta permanent. Sunt unul dintre parintii care am ajuns la director. Si la ce mi-a folosit? Dumneavoastra vorbiti despre sisteme coerente, nu despre Romania. Profesorul e tot acolo, si-mi umileste pur si simplu copilul de cate ori are ocazia. Nu-mi mai ramane decat sa mut copilul din clasa., pentru ca dumnealui sa nu-l mai hartuiasca cu etichete de genul "cel mai mincinos copil",, "copilul cu cele mai mari probleme" si altele, iar asta se petrece cu concursul psihologului de la scoala. Ce parere aveti? Invatamantul romanesc este demantelat si aneantizat, abrutizat pur si simplu.
  • Fără foto
    Adela Danila    09.12.2015 - 13:39
    Cred ca majoritatea profesorilor ar trebui consiliati de psihologi pt a fi invatati sa nu-si mai refuleze frustrarile pe copii. Spun majoritatea deoarece mai sunt si cadre didactice care isi fac meseria cu pasiune si am toata stima pt acesti oameni. Unii profesori ar trebui sa fie mai umani si sa invete sa empatizeze mai mult cu copiii. In procesul de invatare, copiii trebuie atrasi, stimulati si nu cred ca severitatea exagerata , si mai ales critica ii ajuta. Din pacate, sunt multi copii traumatizati de atitudinea profesorilor si ar trebui facut ceva in acest sens.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe