characters characters

Scriere Creativa- atelierul de toamna: Provizii pentru camarile sufletului

Propus de: Raluca Lungu   |   24 septembrie 2012    |   5602 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Cand am intrebat ce este sufletul, o fetita mi-a raspuns ca el este „o parte din noi care bate pana la sfarsitul vietii”, iar alta a fost de parere ca este „camara in care depozitam iubirea, prietenia si alte sentimente”. Sincera sa fiu, eu le pun aceasta intrebare copiilor in fiecare toamna si de fiecare data raspunsurile lor ma impresioneaza. Asa ca si in acest an scolar voi face acelasi lucru, pentru ca, asa cum facem de multi ani incoace, toamna umplem camarile sufletului cu bunatati.

Ce inseamna „bunatati pentru suflet”? ....Pai ganduri din vara care tocmai a trecut, sentimente starnite de parcurile ingalbenite sau de primii picuri reci de ploaie, sentimente pe care le traducem in cuvinte si le asezam in diferite texte si, mai cu seama, povesti care sa ne tina cat e iarna de lunga.

Si pentru ca ceea ce am pus la conservat in camarile sufletului ne-a prins tare bine, va invit ca in aceasta toamna (si in altele care vor urma) sa faceti acelasi lucru!

Toamna aceasta nu va fi cu nimic mai deosebita fata de cea din anii trecuti, doar noi trebuie sa-i acordam multa atentie si sa ne deschidem sufletul fata de tot ce are ea sa ne spuna. Toamna e un adevarat taram in care tot ceea ce se intampla e o minune si, daca suntem pregatiti „sa vedem”, vom fi cu totul fascinati de ceea ce ni se va dezvalui in fata ochilor. Ce ar fi sa folosim fiecare iesire in oras (indiferent incotro si cu ce scop) ca pe o incursiune pe Taramul Toamnei si sa fim pregatiti sa ne intalnim cu  Regina Ploii si Regele Vant, cu rotofeiul Conte Dovleac si preaminunata Principesa Gutuie, cu batalioanele de soldati castane rasfirate in parcuri, si cu multi alti locuitori ai acestui vast tinut?

Si asa, dupa o ora sau o zi intreaga petrecuta in decorul toamnei, sa ne apucam sa scriem ce am simtit, ce am vazut, ce am auzit.

Va propun, ca tipuri de text, legenda (care explica aparitia unor lucruri, fenomene, fiinte; puteti folosi titluri ca Legenda merelor rosii, Legenda valului de ceata, Legenda cetii), basmul (cu titluri cum ar fi Basmul Reginei Toamna, Comoara de bruma a Toamnei), ori povestirea. Sau puteti scrie ghicitori pentru elementele toamnei.

O alta propunere este sa incercati sa scrieti, folosind „tiparul” unei retete de compot sau muraturi a bunicii, reteta unor compoturi si muraturi inedite, cum ar fi Compotul de bucurii dulci, Serbetul de iubire, Gemul de dragoste cu samburi.... si lista este nesfarsita.

Va doresc inspiratie si spor la scris!

.... Si nu uitati sa priviti cerul la ora fixa la care decoleaza cocorii si alte pasari migratoare! Uneori si nostalgia e un ingredient bun de pus intr-o poveste.

Mai jos va propun cateva exemple din bunatatile puse la pastrare in anii trecuti la Cercul de Scriere Creativa de la Palatul Copiilor din Timisoara. Sunt sigura ca si ale voastre vor fi la fel de delicioase!

Gem de dragoste cu samburi
- Alesandra B
O lingurita de praf  de stele de la licurici
Doua kg de dragoste cu samburi
Trei lingurite de polen de la albine
Patru  bucati din luna aduse de fluturi
Cinci bucati de nori aduse de ploaie
Sase raze de soare
Toate ingredientele  se amesteca intr-un  gand bun. Amestecul va lua  forma si gustul unui suc de mere si cand se va intampla asta, se poate imparti cu persoana iubita. DAR ATENTIE!!! Reteta functioneaza doar toamna. Daca incercati reteta in alt anotimp, s-ar putea sa deveniti licurici.

Legenda strugurilor - Oana S
Toamna, in livada, toti pomii aveau fructe: marul avea mere, parul avea pere, prunul avea prune, iar nucul avea nuci; numai via nu avea nimic. Ea a plans, si-a plans, pana cand i-a venit ideea sa ii scrie toamnei o scrisoare :
"Draga Toamna,
Eu, Via, sunt foarte trista pentru ca nu am niciun fruct. Marul are mere, parul are pere, prunul are prune si nucul are nuci, iar eu nu am nimic.Imi poti da si mie un fruct, te rog?
Cu multumire, Via! "
                        
               
Toamna a citit scrisoarea si i-a raspuns Viei printr-o alta scrisoare.

"Doamna Vie,                                
Am sa iti fac niste fructe din siragul meu de margele. Se vor numi struguri. Ii vei avea intr-o clipa.
La revedere!"

      
Toamna a facut o magie, iar Via a avut struguri. Ea a fost bucuroasa si a multumit Toamnei.
De atunci exista struguri pana in ziua de azi.

Se gasesc in livezi
Sunt rosii, galbene sau verzi.
(Andrei T)

Am un fruct pentru tine:
E rotund, rosu, cu multe vitamine.
(Camelia)


Boabe multe, mititele,
Cand le storci, scoti must din ele.
(Razvan)


Raluca Lungu
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.  Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Carmina    08.11.2013 - 08:07
    Este deosebit!Mi-a fericit ziua si multumesc dascalului plin de dulceturi sufletesti.Felicitari!
  • Utilizator Anonim
    vali    07.11.2013 - 05:29
    Foarte frumos
  • Utilizator Anonim
    badea cristina    02.11.2012 - 16:00
    sunt incantata de creativitatea copiilor sub toate formele ei.
  • Utilizator Anonim
    Elena    04.10.2012 - 20:03
    Aceste bunatati ne-au hranit sufletul. Va multumic si ne-ati dat un impuls creativ.
  • Utilizator Anonim
    Petrescu Cornelia    03.10.2012 - 10:06
    Multumesc!
  • Emanuela Ciocanel
    Emanuela Ciocanel    26.09.2012 - 16:35
    Mulţumim pentru aceste rânduri care picură încet una câte una bucuria, încântarea, admiraţia şi alte "bunătăţi pentru suflet"!