La cumparaturi
Copiilor le ii place mult sa fie implicati in activitatile casnice, demonstrand astfel ca si ei poate fi un „oameni mari”. Atunci cand mergi la cumparaturi, ia-l pe cel mic cu tine si incurajeaza-l sa preia unele sarcini simple. Motiveaza-l aratandu-i ca ajutorul lui este foarte important. Activitatea urmatoare il ajuta pe copil sa exerseze calculul matematic si sa inteleaga semnificatia inmultirii.
De ce ai nevoie
Pentru activitate ai nevoie de lista de preturi a magazinului de legume-fructe, cum este cea de mai jos, de un portofel in care sa aveti o suma de bani compusa din diferite bancnote si monede, de hartie si creion.
Cum se realizeaza
Ii vei explica copilului ca astazi el este cel care te va ajuta sa faci cumparaturile. Tu ii dai portofelul cu bani si lista de cumparaturi si il lasi pe copil sa calculeze suma de care vei avea nevoie pentru a plati la casa cumparaturile. De exemplu:
Il rogi sa scoata din portofel suma respectiva. Daca nu are bancnote si monede pentru a plati exact, roaga-l sa iti spuna ce rest ar trebui sa primeasca de la vanzator. Astfel este pus in situatia de a exersa si operatia de scadere.
Copilul se va simti foarte important si isi va lua rolul in serios, datorita faptului ca in acest joc are acces la portofelul cu bani al parintelui.
Jocul se repeta asemanator. Ii vei da copilului liste de cumparaturi din ce in ce mai lungi, pe care el sa efectueze operatiile corespunzatoare. Pe masura ce exerseaza, copilul se va descurca din ce in ce mai bine, fiind astfel mai motivat sa participe la joc. Poti juca tu rolul vanzatorului, iar pentru a-i testa atentia, ii poti oferi restul gresit, dandu-i ocazia sa te corecteze. :)
Cum poti imbunatati aceasta activitate
Nu uita sa il incurajezi pe copil pe tot parcursul activitatii, sa ii arati ca esti multumit de rezultatele actiunilor sale si sa il lauzi. Copilul va fi mandru ca se poate descurca in rolul unui adult si isi va mobiliza toate resursele interne pentru jocul de rol.
La final poti lipi, cu un magnet, listele cu calcule pe frigider pentru a fi apreciate si de ceilalti membri ai familiei. Astfel va spori increderea copilului in fortele proprii si la scoala va deveni mai activ la lectii.
Lasa-l pe copil sa faca „lista de cumparaturi” si sa aleaga cate kilograme de fructe si legume ar vrea sa cumpere.
Poti sa ii ceri copilului sa calculeze costurile listei voastre de cumparaturi reale, daca poti verifica de acasa, online, toate preturile produselor din magazinul din care faci cumparaturile.
Pentru a va amuza, ii poti arata copilului ce urmari poate avea pentru bugetul familiei un calcul gresit pe lista de cumparaturi sau la primirea restului.
De ce sa realizezi aceasta activitate
Activitatea dezvolta competente prevazute de programa scolara de matematica si explorarea mediului, pentru clasa a II-a, cum ar fi:
- efectuarea de inmultiri in intervalul 0 – 100 prin adunari repetate;
- efectuarea de adunari si scaderi in intervalul 0 – 1000;
- utilizarea unor denumiri si simboluri matemamtice;
- rezolvarea de probleme prin observarea unor modele din mediul apropiat;
- utilizarea banilor in probleme-joc simple de tip venituri-cheltuieli cu numere din intervalul 0 – 100.
Copilul va invata sa comunice cu adultii si astfel va capata interes pentru participarea la dialoguri in diferite situatii sociale, intalnite in viata cotidiana.
Activitatea iti propune o modalitate distractiva si reconfortanta de a-l ajuta pe copilul tau sa inteleaga semnificatia operatiei de inmultire si sa efectueze inmultiri folosind adunarea repetata a aceluiasi termen.
Adauga tu primul comentariu: