characters characters

Acceptarea radicala

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 martie 2022    |   831 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

acceptarea radicala
Se spune ca intelepciunea consta in a face diferenta dintre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla.

Citeste si:


Acceptarea emotiilor copilului


Grija de sine in perioade dificile


Acceptarea radicala. Ce inseamna si cum ne ajuta


Acceptarea radicala inseamna, in esenta, acceptarea realitatii asa cum este ea, in situatiile in care aceasta nu poate fi schimbata prin eforturi personale. Acest lucru nu inseamna ca nu vom suferi sau nu vom trai emotii dificile in fata situatiilor respective, ci ca le acceptam si le dam spatiu sa se exprime.


Beneficiile pe care le aduce acceptarea radicala pornesc de la faptul ca atunci cand ne impotrivim realitatii, suferim mai mult decat este necesar. De exemplu: copiii de varste mici, care au o criza de plans pentru ca ploua afara sau pentru ca parintii nu vor sa le cumpere din magazine aceeasi jucarie pe care o au acasa deja. La varste adulte, lipsa acceptarii radicale se manifesta prin ganduri precum: „Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva.”, „Nu ar trebui sa ma confrunt cu asemenea probleme.”, „Nu e corect ce se intampla.”, „Nu pot sa fac fata acestei situatii.” etc.


Acceptarea radicala nu inseamna ca suntem de acord cu ce se intampla sau ca ne bucuram ori aprobam din punct de vedere moral evenimentele negative, ci ca acceptam limitele controlului sau influentei pe care o avem asupra evenimentelor.

Acceptarea radicala depinde de:

  • constientizarea emotionala. Cu cat putem sa identificam mai corect propriile emotii, cu atat avem mai multe sanse sa le acceptam si sa le exprimam.
  • toleranta la frustrare si stres. Capacitatea de a tolera (de a accepta si exprima in mod adecvat) frustrarea, furia, dezamagirea sau stresul ne ajuta sa acceptam ca situatia cu care ne confruntam este dificila, dar relativ gestionabila.
  • compasiunea fata de sine. Cu cat suntem mai dispusi sa ne acceptam propriile defecte si greseli cu un nivel de compasiune, cu atat putem sa acceptam si lucrurile exterioare pe care nu le putem controla.

Beneficiile acceptarii radicale:

  • ne protejeaza de resentimente, ranchiuna sau regrete prelungite.
  • ne protejeaza de complicatii emotionale precum depresia, in urma pierderilor suferite (pierderea unor persoane, a statutului social, a starii de sanatate etc.)
  • ne ajuta sa exprimam emotiile dificile si sa ne regasim calmul, pentru a cauta solutii rationale pentru problemele cu care ne confruntam. Castigam astfel un nivel de control asupra propriului comportament si asupra situatiei.

Cum putem exersa capacitatea de acceptare radicala:


acceptarea propriilor emotii si exprimarea acestora in maniera adecvate – de exemplu in terapie, in conversatiile cu persoanele apropiate, in scris etc.

redefinirea propriilor dorinte sau preferinte in termeni mai putin absoluti: in loc de „Trebuie sa reusesc.”, putem spune „Mi-ar placea sa reusesc.”.


adoptarea unei gandiri orientate spre solutii.


In situatii dificile, precum situatii de criza pe care nu le putem opri sau preveni, acceptarea radicala ne ajuta sa ne recastigam calmul si sa ne orientam energia catre actiunile care stau in puterea noastra. In lipsa acceptarii, disperarea, panica sau furia excesiva pot ajunge la un nivel ridicat de intensitate si pot duce la comportamente distructive. Acceptarea radicala nu inseamna resemnare sau acceptarea nedreptatii, ci este primul pas catre intelegerea situatiilor dificile cu care ne confruntam si catre deciziile care ne pot ajuta sa incercam sa le schimbam.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Experientele pozitive din copilarie
    Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
    26 iulie 2024   

    Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.

  • Lipsa granitelor interpersonale in familie
    Lipsa granitelor interpersonale in familie
    17 iulie 2024   

    In familiile in care regulile nu sunt clare, iar parintii nu au stabilite limite, apare inevitabil un dezechilibru care va afecta individualitatea fiecarei persoane din interiorul familiei, cat si relatiile dintre membrii acesteia. Lipsa granitelor interpersonale se refera la inexistenta granitelor sau limite si reguli foarte slabe.

  • Cum sa fii un parinte care judeca mai putin
    Cum sa fii un parinte care ii judeca mai putin pe cei din jur
    08 iulie 2024   

    Deseori, parintii care tind sa judece sau sa critice frecvent propriii copii sunt extrem de aspri si critici fata de ei insisi. Schimbarea in atitudine poate incepe astfel de la propria persoana.

Mai multe