characters characters

10 lectii de viata pentru copiii pana la 10 ani

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 ianuarie 2019    |   3288 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

10 lectii pentru copiii de 10 ani
A fi parinte este cu siguranta dificil, dar nu ar trebui sa fie foarte complicat. Vei lua decizii grele, iti vei pune o multime de intrebari, vei descoperi lucruri mai putin placute despre tine insuti, dar pana la urma, scopul tau este simplu: sa cresti un copil echilibrat emotional si increzator in el insusi. Iata cateva recomandari care te pot ajuta sa vezi lucrurile mai clar cand vine vorba de rolul tau de parinte.

Citeste si:

Zece lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala

Zece lucruri pe care sa le transmiti fiicei tale


Iata care sunt lectiile de viata pe care ar fi bine ca un copil sa le invete pana la varsta de 10 ani:

Fii bun cu cei din jur.

Indiferent de scopurile pe care si le stabileste, de preocuparile si statutul sau social, este important sa il inveti pe copil sa ii trateze pe cei din jur cu bunatate. Invata-ti copilul despre empatie, bunatate si compasiune fata de cei din jur, dar si fata de ceilalti. Il vei ajuta astfel sa aiba relatii sociale armonioase cu cei din jur, iar studiile arata ca acestea sunt cel mai important factor pentru fericire la varsta adulta.

Iubirea parintilor fata de copii este nelimitata.

Rivalitatea dintre frati este inevitabila, dar pe masura ce creste copilul tau poate invata ca iubirea parintilor nu se imparte cand exista mai multi copii in familie, ci se multiplica :). Stabileste o relatie sigura de atasament cu copilul tau inca din primii ani de viata si vei transmite in mod implicit aceasta lectie copilului tau.

Atentia la sanatatea proprie si a celor din jur.

Pana la aceasta varsta, copilul tau ar trebui sa stie de ce este important un stil de viata sanatos, care sunt regulile de igiena care il feresc de boli si cum sa previna accidentele in joaca sa cu alti copii.

Teama fata de lucrurile noi poate fi depasita.

O idee care ne poate fi utila la orice varsta, insa pe care este bine sa o cultivi din timp cand vine vorba de copilul tau. Daca ai un copil care evita in mod constant locurile si activitatile noi, arata intelegere fata de ezitarea lui, dar insista sa incerce macar. Ofera-i siguranta ca poate renunta oricand la activitate daca nu ii place sau ca poate pleca oricand din locul in care mergeti.

Este in regula sa fii diferit.

Fie ca e vorba de infatisarea fizica, fie ca e vorba de interese si atitudini, a fi diferit nu este o greseala sau un motiv de vinovatie. Accepta-l pe copilul tau asa cum este, chiar si trasaturile de personalitate care te pot pune in dificultate. Doar acceptandu-l si iubindu-ul asa cum este poti sa il ajuti sa isi depaseasca limitele.

Generozitatea

Modeleaza la copilul tau generozitatea si serviciul in folosul celorlalti, al societatii si al propriei persoane. Explica-i de ce este bine sa ajutam alti oameni si cum poate face si el acest lucru.

Uneori este bine sa spui "NU".

Invata-ti copilul sa comunice asertiv si permite-i sa refuze unele cerinte sau propuneri atunci cand simte nevoia. Copilul tau are dreptul sa refuze contactul fizic cu alte persoane (de exemplu, imbratisarile rudelor) sau sa imparta jucariile cu alti copii, de exemplu. De fiecare data cand refuzul copilului tau te pune intr-o situatie delicata, intreaba-te care sunt cu adevarat consecintele acestuia. De cele mai multe ori, refuzul de a dona sau de a imparti o jucarie nu duce la efecte grave. In schimb, il ajuta pe copil sa isi asculte si sa isi exprime preferintele.

„Pot duce la bun sfarsit ce am inceput.”

Perseverenta si autocontrolul stau la baza succesului in orice domeniu. Oricat de talentat ar fi copilul tau, fara efort consecvent, exista putine sanse ca performanta sa fie ridicata. Porneste de la activitati simple pentru a dezvolta perseverenta copilului tau si capacitatea sa de a nu se lasa distras de la ce are de facut. De exemplu, daca copilul tau tinde sa amane sa faca ordine in camera, invata-l sa isi faca o rutina de seara care sa includa si punerea lucrurilor la locul lor.

Respectul este esential.

Frustrarea si furia copiilor ii pot duce la cuvinte sau comportamente violente in relatie cu tine sau cu alte persoane. Pentru a te asigura ca acest comportament nu va continua, este esential sa explici copilului ca violenta verbala sau fizica este inacceptabila in familie, atat cand vine vorba de el, cat si cand vine vorba de parinti. Vorbeste cu copilul tau despre furia sa, arata-i ca ii intelegi emotiile si invata-l ca exista alte modalitati prin care poate actiona atunci cand trece prin emotii intense.

Viata este frumoasa, chiar daca intampinam momente dificile

Cei mici au abilitatea innascuta de a se bucura de viata, dar dupa primii ani de scoala, stresul si anxietatea isi pot face loc in viata copilului tau. Ajuta-lsa gaseasca modalitati de a face fata momentelor dificile, invatandu-l ca poate gestiona orice problema intalneste, fie singur, fie cu ajutorul celor dragi.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe