characters characters

Rivalitatea intre frati

Cum transformi rivalitatea dintre frati in iubire

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 mai 2016    |   2321 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

rivalitate intre frati
Rivalitatea intre frati este un fenomen comun si normal, care apare in grade mai mici sau mai mari, in familiile in care exista mai multi frati. Rivalitatea intre frati isi va face aparitia la un moment dat, dar parintii au la indemana solutii sa o diminueze astfel incat relatia dintre copii sa nu fie afectata.

Chiar daca cuvantul pare a avea conotatii negative, „rivalitatea” poate fi utila in special atunci cand:

  • ii invata pe copii sa comunice mai bine si sa isi regleze emotiile
  • ii invata pe copii sa rezolve conflicte
  • permite copiilor sa invete comportamente noi
  • ii motiveaza sa isi corecteze un comportament

Rivalitatea intre frati nu este buna atunci cand incita la violenta fizica si/sau verbala, cand apar comportamente nedorite sau cand totul se transforma intr-o lupta pentru putere. Pentru ca nu poti elimina cu totul rivalitatea, e important sa cunosti metode prin care sa o manuiesti. Ce poti sa faci este sa inveti cum anume sa transformi rivalitatea in iubire. Allan Holmgren, psiholog si autor al cartii „Metoda daneza de parenting” recomanda urmatoarele:

Evita sa separi copiii. Evitarea nu este o solutie, dar invatarea convietuirii este. Lasa-i sa doarma impreuna in aceeasi camera pentru a invata sa imparta, sa invete in aceeasi incapere pentru a invata sa se respecte, sa se joace impreuna pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare, socializare si cooperare.

Ia in considerare nevoile lor, nu neaparat principiul egalitatii. Fiecare copil ar trebui sa primeasca ce are nevoie, iar nevoile lor sunt diferite. Nu este indicat sa le cumperi fiecaruia aceleasi haine daca unul dintre ei are nevoie de o camasa noua, iar celalalt de pantaloni, de exemplu.

Ofera posibilitatea de a munci pentru un scop comun. Ofera sarcini si activitati comune, a caror indeplinire nu s-ar putea face daca nu ar colabora. In acest mod invata ce inseamna spiritul de echipa si descopera ca fiecare dintre ei are ceva ce ii este util celuilalt.

Nu ii forta sa fie afectuosi unul fata de celalalt. Atunci cand se cearta, nu ii obliga sa se imbratiseze si sa se impace, iar daca unul dintre ei isi exprima exasperarea fata de celalalt, nu ii interzice acest lucru. Pune accentul pe ideea ca emotiile negative precum furia fata de fratele celelalt vor trece, ca toate emotiile si ca impreuna veti gasi modalitati prin care sa se inteleaga mai bine. Iubirea dintre ei se va forma treptat, in functie de temperamentul fiecaruia. Sunt frati mai mari care reusesc sa se bucure de aparitia bebelusului in familie, dar si frati care au nevoie de timp pentru a se obisnui cu situatia. Ambele cazuri sunt normale:).

Ofera-le posibilitatea de a se distra impreuna. Jucati-va jocuri care le plac amandurora, mergeti in locuri care ii bucura pe amandoi si savurati impreuna timpul petrecut in familie. Distractia impreuna poate face minuni pentru relatia dintre frati.

Ajuta-i sa stranga amintiri frumoase impreuna. Momentele de bucurie pot fi uitate repede si pot fi depasite ca numar de conflictele si certurile dintre frati:). Asigura-te ca cei mici isi pot aminti usor ca s-au bucurat unul de compania celuilalt: printeaza si inrameaza fotografii cu ei doi (sau trei, patru etc:) ), creati impreuna un colaj de amintiri placute, intreaba-i pe fiecare separat ce apreciaza la fratele sau sora lui, depanati impreuna amintirile frumoase.

Ignora micile neintelegeri. La fel cum se intampla in randul adultilor care vin obositi de la lucru, asa si copiii uneori sunt prea obositi pentru a mai avea rabdare unul cu celalalt. De aceea, e important sa nu atragi atentia de fiecare data, sa cauti vinovatul sau sa pedepsesti cand apar neintelegeri si conflicte minore. Daca nu apare violenta verbala sau fizica, lasa-i sa isi rezolve singuri problemele fiindca astfel vor invata sa ia decizii, sa faca alegeri intelepte, sa rezolve conflicte.

Actioneaza inainte ca lucrurile sa degenereze. Daca observi ca furia copiilor creste, comportamentul lor devine violent sau sunt prea obositi pentru a ajunge la vreo solutie logica, e momentul sa intervii. Le poti propune sa ia o pauza si sa revina la discutie cand sunt mai odihniti sau mai linistiti. Sau poti sa incerci sa ii ajuti sa ajunga la un compromis.

Incurajeaza-i sa faca gesturi si sa isi spuna cuvinte frumoase. Foloseste incurajarea de fiecare data cand unul dintre frati face o remarca adecvata referitoare la celalalt prin care il lauda sau ii recunoaste efortul depus sau rezultatul obtinut. In acest mod vei promova o relatie de incurajare reciproca si comunicare intre ei.

Ofera timp, spatiu si atentie individuala. Copiii au nevoie de timpul lor cu fiecare parinte in parte, fara ca celalalt frate sa fie prezent. E un moment de unu la unu in care pot discuta despre orice doresc. E important sa faci din asta o traditie si sa respecti timpul pe care il acorzi fiecarui copil in parte.

Aminteste-ti ca rivalitatea dintre frati este absolut normala si intr-o oarecare masurai utila fiindca ii invata sa se descopere, sa isi cunoasca reciproc punctele forte si pe cele slabe, precum si sa isi dezvolte anumite abilitati. In plus, fratii sunt cei care invata primii ce inseamna negocierea si rezolvarea de conflicte. Aceste abilitati ii vor ajuta cu siguranta, in alte contexte si in preajma altor persoane. Copiii tai cum se inteleg intre ei?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/38978098@N03/15475013159/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe