characters characters

Trei feluri in care poti ramane calm in relatia cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 februarie 2023    |   333 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

trei feluri de a ramane calm
Vrei sa eviti conflictele repetate cu copilul tau si nevoia de a insista de mai multe ori pentru a obtine cooperarea cu acesta? Sau poate te simti vinovat fiindca iti pierzi rabdarea in mod frecvent si ridici vocea sau folosesti amenintari pentru a opri o discutie in contradictoriu cu acesta. Iata trei feluri in care poti ramane calm in relatia cu copilul tau.

Citeste si:


Cum sa fii un parinte rabdator


Cinci ganduri care te impiedica sa fii un parinte calm


Trei feluri in care poti ramane calm in relatia cu copilul tau


Identifica momentele in care urmeaza sa apara un conflict.

Majoritatea parintilor si copiilor stiu care sunt situatiile in care apar certurile, tensiunea sau furia. Inainte de a ajunge in acelasi punct al conflictului, identifica situatia ca fiind una pe care vrei sa o eviti. Daca este nevoie, ia o pauza separat de copilul tau, respira adanc de cateva ori si intoarce-te cand esti suficient de calm pentru a reactiona diferit. Cum poti reactiona diferit cand copilul refuza sa coopereze sau da dovada de lipsa de respect?


Adopta ascultarea activa

Aceasta presupune abilitatea de a intelege dincolo de cuvintele pe care le rosteste copilul tau sau, cel putin, disponibilitatea de a incerca sa descoperi ce se ascunde in spatele cuvintelor lui. De exemplu, refuzul de a merge devreme la culcare poate fi o incercare a copilului de a obtine mai mult control in programul zilnic sau dorinta de a se juca mai mult timp pe calculator. Cand ascultam pentru a intelege, renuntam la nevoia de a convinge interlocutorul sa procedeze intr-un anumit fel si incercam doar sa aflam care sunt emotiile si nevoile din spatele comportamentului. Pune deoparte nevoia ta de a-l trimite mai repede pe copil la somn si incearca sa fii curios fata de reactiile acestuia. Uneori, doar validand emotiile si nevoile lui, poti evita un conflict prelungit cu acesta.

Desigur, aceasta abordare nu functioneaza in situatiile in care sunteti presati de timp sau in care siguranta copilului sau a altor persoane este pusa in pericol. 

Creeaza limite interpersonale intre tine si copil

Este extrem de important sa fii constient tot timpul de faptul ca, oricat de mult ai incerca sa influentezi comportamentul copilului tau, nu il poti controla fara a apela la forta sau agresivitate. Singurul comportament pe care il poti controla este al tau, asa ca pentru a evita conflictele inutile cu copilul tau, incearca sa iti concentrezi atentia asupra acestuia.


La inceputul fiecarei zile, propune-ti in mod constient sa eviti conflictele cu copilul tau

Acest lucru inseamna sa iti imaginezi cum vei proceda altfel decat pana acum - ascultand pentru a intelege, renuntand la un nivel excesiv de control si adoptand flexibilitate.


In final, invata sa nu iei personal comportamentul copilului tau 

Acest lucru inseamna sa vezi dincolo de agresivitatea si reactiile sale intense si, pe cat posibil, sa iti amintesti ca scopul lui este sa nu iti faca viata mai grea sau sa te enerveze. Chiar si in acele situatii, cand banuiesti ca intentia copilului tau este sa te scoata din starea de calm, este cu atat mai important sa iti amintesti ca aceasta intentie este rezultatul dezvoltarii sale emotionale. Tendinta de a contrazice sau de a agita parintii este o modalitate prin care copilul incearca sa castige control asupra unei situatii sau prin care incearca sa isi gestioneze propriile emotii de furie sau frustrare. Acest lucru nu inseamna ca merita pedepsit, ci doar ca trebuie sa invete noi modalitati de a gestiona stresul sau furia. Iar exemplul tau este prima sursa de inspiratie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe