characters characters

Trecerea de la adolescenta la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 august 2021    |   355 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

trecerea de la adolescenta la maturitate
Desi ne-am dori sa fie astfel, copiii nostri nu devin adulti doar pentru ca au implinit 18 ani si au plecat la facultate. Trecerea de la adolescenta la maturitate este mai lunga si mai complexa decat pare la prima vedere, iar parintii o pot facilita.

Citeste si:

Sapte etape prin care trec adolescentele

Cum ii ajutam pe adolescenti sa devina responsabili si organizati


Pana la varsta de aproximativ 25 ani, zonele din creier responsabile de reglarea emotionala si controlul cognitiv continua sa se dezvolte, fiind explicat astfel comportamentul inca impulsiv al adolescentilor si tinerilor. Acest lucru inseamna si ca un adolescent care pleaca la facultate nu este pregatit in totalitate pentru toate responsabilitatile cu care se va confrunta. Cum pot parintii sa ii ajute pe adolescenti sa devina adulti impliniti? Iata cateva idei care te pot ajuta daca ai un adolescent care va deveni independent in curand.

Gandeste-te la lucrurile pe care le faci pentru copilul tau si pe care le-ar putea face pe cont propriu. De exemplu, pregatirea pentru calatorii sau vacante (bagaje, actele de calatorie, rezervari), sarcinile casnice (curatenie, gatit, rufe), managementul banilor (decizii legate de cheltuielile zilnice ale adolescentului, gestionarea unui buget, plata facturilor), organizarea timpului (trezirea copilului de dimineata, reamintirea termenelor limita importante), rezolvarea de probleme care necesita comunicare cu autoritati sau organizatii (apeluri telefonice sau emailuri, completarea de formulare etc.). Incearca sa il lasi, treptat, pe adolescent sa isi asume responsabilitatea pentru toate aceste aspecte, pentru ca in curand va fi nevoie sa se descurce fara ajutorul tau.

Intreaba-l pe adolescentul tau daca sunt lucruri pe care nu stie sa le faca si ar vrea sa invete. Poate fi vorba de abilitati pe care sa le dezvolte sau de informatii pe care inca nu le stie sau nu le intelege. Incercati sa gasiti impreuna raspunsuri si resurse utile.

Incurajeaza sentimentul puteriii personale a adolescentului tau. Acest lucru inseamna sa ii incurajezi initiativele si propunerile, incercand sa vezi lucrurile din perspectiva lui si sa ii apreciezi calitatile pozitive si sa ii oferi libertatea si ocazia de a incepe proiecte pe termen lung, care pot aduce schimbari pozitive in propria lui viata si in viata celor din jur. Educatia informala, voluntariatul sau cursurile extrascolare sunt modalitati prin care adolescentii pot descoperi si isi pot consolida sentimentul puterii personale.

Vorbeste cu el despre cum va arata viata de zi cu zi o data ce va deveni student si va trai departe de familie. Pune accentul pe lucrurile care il entuziasmeaza si afla care sunt temerile sale. Descoperiti impreuna scenarii si posibile solutii pentru dificultati sau probleme care il ingrijoreaza si asigura-l pe copil ca vei fi mereu disponibil pentru a-l ajuta cu informatii si sfaturi.

Perioada 18-25 ani este in continuare o perioada de crestere, in care copilul tau va avea inca nevoie de sfatul si prezenta ta, insa in calitate de tanar adult, care isi castiga treptat pozitia de egalitate in relatia cu parintii. Este o perioada in care riscul problemelor emotionale este mai ridicat, din cauza schimbarilor importante care au loc in privinta relatiilor sociale, contextului de viata si identitatii personale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe