Tratamentul tacerii. Efectele negative pe termen lung
Dupa un conflict cu copilul tau, cand acesta ti-a vorbit agresiv sau a avut un comportament lipsit de respect, esti tentat sa te retragi si sa nu ii mai acorzi atentie copilului, pentru a-ti exprima frustrarea? Sau poate lipsa ta de reactie are rolul de a-l invata pe copil ca data viitoare sa nu mai repete aceeasi greseala. Refuzul de a vorbi sau de a asculta o alta persoana cu scopul de a pedepsi sau transmite un mesaj poarta numele de tratamentul tacerii si poate fi extrem de daunator pentru copii.
Citeste si:
Tratamentul tacerii. Cand parintele nu mai vorbeste cu copilul
Cinci greseli pe care nu le fac parintii iubitori
Tratamentul tacerii. Cauze si urmari
Cum se manifesta tratamentul tacerii:
- parintele ignora intrebarile sau incercarile copilului de a comunica cu acesta
- parintele manifesta indiferenta fata de prezenta sau actiunile copilului
- parintele se comporta rece si lipsit de afectiune fata de copil
De ce apeleaza parintii la tratamentul tacerii?
Propriii parinti sau alti adulti din copilarie au folosit aceasta strategie in scopul disciplinei. Astfel, aceasta decizie poate parea inofensiva, eficienta sau pur si simplu normala in relatia parinte-copil.
Pentru ca nu stiu alta modalitate de a-si exprima si gestiona emotiile – refuzul de a vorbi copilului reprezinta o modalitate de a exprima si calma frustrarea, furia sau neplacerea produse de comportamentul copilului.
Parintii considera aceasta strategie mai putin daunatoare decat tipatul sau alte tipuri de pedepse.
Pentru a evita conversatii dificile sau intrebari inconfortabile ale copilului.
Cand parintele ignora copilul cu scopul de a-l pedepsi, sunt afectate:
- nevoia de apartenenta si control
- stima de sine
- nevoia de relatii autentice si armonioase cu cei din jur
- relatia parinte-copil pe termen lung
Copiii au nevoie de siguranta emotionala in relatia cu parintii, iar refuzul acestora din urma de a comunica va afecta relatia de atasament dintre parinte si copil. Daca tinzi sa adopti aceasta strategie sau daca prima ta reactie in urma unui conflict este de a te retrage si a refuza sa comunici, este important sa incerci sa schimbi aceasta abordare.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Tipuri de granite interpersonale
Granitele sunt linii invizibile pe care le trasam si le pastram intre noi si alte persoane. Ele pot fi granite fizice prin pastrarea spatiului fizic sau mentale.
-
Comunicarea pasiv-agresiva. Cum o recunosti si cum o poti reduce
Din diverse motive, in relatiile sociale, poate fi dificil sa ne exprimam emotiile, nevoile si preferintele, mai ales cand acestea sunt in conflict sau contradictie cu nevoile si dorintele celor din jur.
-
De ce este important sa iti mentii curiozitatea vie in rolul de parinte
Vorbim deseori despre curiozitatea copiilor si despre importanta ei in dezvoltarea acestora. Si parintii au de castigat daca raman curiosi, in special in relatia parinte-copil si in restul relatiilor de familie.
Adauga tu primul comentariu: