characters characters

Tipuri de granite interpersonale

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 august 2023    |   583 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

tipuri de granite interpersonale
Granitele sunt linii invizibile pe care le trasam si le pastram intre noi si alte persoane. Ele pot fi granite fizice prin pastrarea spatiului fizic sau mentale.Daca primele sunt mai usor de stabilit si avem mai mult control asupra lor, 2-3 pasi inainte sau inapoi distanta de o alta persoana, limitele mentale sunt mai greu de pus si de respectat.

Citeste si:


Cum ii invatam pe copii despre granitele interpersonale


Cum iti dai seama ca lipsesc granitele interpersonale din familia ta


7 tipuri de granite interpersonale


Granitele interpersonale sunt importante fiindca ne protejeaza si ne ofera oportunitatea de a descoperi cine suntem cu adevarat, ce ne place, ce ne dorim din interactiunile cu ceilalti si de la propria persoana.

Cum stii care sunt granitele tale interpersonale? Primul pas este de a te gandi la acele lucruri care te fac sa te simti inconfortabil sau care te enerveaza cand interactionezi cu alte persoane. Unora nu le place sa discute anumite subiecte precum politica, religia, teoriile conspiratiei etc. Altii se pot simti inconfortabul petrecand timp cu alte persoane sau la simpla atingere a altora. Putem vorbi de 7 categorii mari de limite pe care oamenii le au unii in raport cu altii. Acestea sunt:

 • Granitele fizice au legatura cu propriul corp. Cat de confortabil te simti sa fii imbratisat de exemplu, de o persoana pe care o cunosti pentru prima data? Aici pot fi incluse si limitele personale privind comportamentele, actiunile si conversatiile pe teme sexuale. 
 • Granitele materiale se refera la lucrurile care tin de casa si spatiul tau personal. Te simti in regula cand cineva de la lucru isi toarna cafea in cana ta? Cand un coleg iti cere imprumut masina?
 • Granitele spirituale sau legate de religie implica refuzul de a permite altor persoane sa te converteasca sau sa iti puna la indoiala religia sau credintele tale.
 • Granitele emotionale vizeaza ceea ce esti dispus sa discuti sau sa impartasesti cu altii. Poate fi vorba despre ceea ce simti sau lucruri din istoricul tau personal.
 • Granitele de timp, mai exact despre cum iti petreci propriul timp. Multi oameni se complac in a-si petrece timpul in activitati care nu le fac placere doar pentru a fi acceptati din punct de vedere social sau pentru a corespunde asteptarilor celorlalti.
 • Granitele financiare implica finantele si cat de dispus esti sa cheltui si pe ce anume.
 • Granitele intelectuale se refera la gandurile si ideile pe care le ai si cat de respectate sunt ele de altii. Aici putem aminti opiniile sau credintele personale in raport cu cele ale altora.

Oamenii din jur incalca granitele adesea pentru ca nu stiu ca acestea exista. Cea mai simpla solutie este de a le face cunoscute in mod ferm, dar bland. Familia poate fi primul loc in care poti stabili si exprima granitele tale personale, incurajandu-i si pe cei dragi sa faca acelasi lucru.

Invata sa fii asertiv si nu agresiv atunci cand iti exprimi limitele sau granitele interpersonale.

Asteapta-te intotdeauna la reactii din partea celorlalti cand faci cunoscute regulile tale.

Aminteste-ti ca doar tu poti sa iti controlezi comportamentul si te poti ajuta sa te simti mai bine. Daca a te simti mai bine inseamna a avea niste granite personale, atunci stabileste-le, fa-le cunoscute celor din jur si respecta-le tu mai intai.

Aminteste-ti insa ca si cei din jur pot avea propriile lor granite. In relatiile sociale sanatoase, nu este nevoie sa luptam pentru propriile granite interpersonale, ci suntem incurajati si ii incurajam pe cei din jur sa isi respecte limitele si preferintele.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe