characters characters

Diversificare

Iata un subiect, pe cat de important, pe atat de controversat: diversificarea.

Un cuvant care sperie pe unele mamici. De ce? Pentru ca este inceputul alimentatiei solide si ca orice inceput, trebuie avut grija in a pune o baza sanatoasa si a construi obiceiuri alimentare echilibrate.

Cand vorbim despre introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului putem distinge doua curente: diversificare si autodiversificare. Fara a milita pentru o varianta sau alta, dorim sa punctam atentia deosebita pe care trebuie sa o aiba parintele atunci cand se apropie de aceasta noua etapa din viata bebelusului.

Diversificarea clasica - hranirea copilului direct de catre parinte sau ingrijitor, cu lingurita (de obicei, se incepe cu pireuri).

  • Nu se dau mai multe alimente noi in aceeasi zi.
  • Intocmeste un jurnal alimentar, te va ajuta sa stii exact ce ai introdus si ce urmeaza sa introduci. In plus, noteaza daca observi aparitia unor alergii la anumite alimente.

Autodiversificare (BLW) - bebelusul are un rol activ. Este o varianta din ce in ce mai populara datorita faptului ca bebelusul isi va utiliza de la inceput manutele pentru a explora mancarea, dar si pentru a se satura.

In autodiversificarea principiile sunt:

Mancarea trebuie sa fie oferita in bucatele mici - finger foods, iar copilul poate manca si ceea ce servesc ceilalti membri ai familiei. Potrivit acestei variante de diversificare, copilul nu este hranit cu piureuri sau cu lingurita.

Copilul isi dezvolta motricitea fina si coordonarea mana-gura, iar copilul are posibilitatea de a experimenta si tactil mancarea.

Exemple de mancare preparata pentru sistemul Baby led way: florete de broccoli marime potrivita pentru a fi luate cu manuta si destul de moale pentru a fi mancate usor, un sfert de avocado decojit, bucatele de paste, bucatele de carne bine fiarta.

Atentie la riscul de inec/sufocare cu alimente! Ce este bine sa eviti: popcorn, struguri, alune, fructe tari sau nedecojite, bucatile rotunde de morcov, telina, mar in stare cruda, cirese.

Momentul debutului diversificarii sau autodiversificarii trebuie sa fie ales cu atentie, sugarul trebuie sa fie perfect sanatos, nu se introduc alimente noi atunci cand copilul este bolnav!

Fie ca alegi diversificarea clasica sau autodiversificarea:

  • nu lasa copilul nesupravegheat la masa
  • nu avea asteptari si nu impune standarde in ceea ce priveste curatenia
  • renunta la principiul “mananca tot din farfurie” Indiferent ca mergi pe varianta traditionala sau pe cea a autodiversificarii, este important sa iei in calcul regula: fara sare, zahar si miere pana la 1 an, iar apoi extrem de moderat.

Care sunt recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diversificarea sa inceapa de la 6 luni, in paralel cu continuarea alaptarii, astfel:

  • intre 6 si 8 luni de 2-3 ori pe zi;
  • intre 9 si 11 luni si 12 si 24 de luni de 3-4 ori pe zi, cu 1-2 gustari suplimentare pe zi.

Cuvantul cheie: Rabdare. Fa toate eforturile pentru ca mesele sa fie linistite si un prilej de bucurie. Nu va fi tot timpul usor (mai ales in perioada introducerii rand pe rand a alimentelor sau in perioadele de raceli) insa abordeaza totul cu multa rabdare.

Prepararea hranei trebuie sa se faca in conditii de igiena si cu o manipulare adecvata a alimentelor.

Se creste gradual consistenta si varietatea mancarii.

Hrana solida trebuie sa fie bogata in nutrienti, diversa si oferita in cantitatile potrivite.

Nu obliga copilul sa manance/nu-l forta.

Mancarea trebuie sa aiba textura potrivita varstei copilului.

Pe perioada de boala se creste aportul de fluide, inclusiv se va creste numarul de alaptari daca este cazul si se ofera mancaruri moi, preferatele copilului. 

Aceste idei sunt strict informative! Pentru o schema personalizata, se urmeaza sfaturile pediatrului sau ale expertului in diversificare!

Resurse:

AAPPPublications.org

Articole despre "Diversificare"

Mai multe