characters characters

Succesul profesional poate fi determinat de ordinea nasterii

Propus de: Afdp.ro   |   01 iulie 2010    |   2018 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Primul nascut este orientat spre succes. Copilul de mijloc este bun organizator. Mezinul este creativ. Astfel de caracteristici si multe altele sunt determinate de rolul pe care ti l-ai asumat in familia de origine. Cunoscandu-ti aceste puncte forte ale personalitatii tale, poti sa le exploatezi alegand profesia potrivita sau pozitia intr-o firma.

Psihologia Individuala considera ca, atunci cand ne nastem, fiecare dintre noi are o pozitie cronologica in familie: prim nascut, al doilea nascut, copil de mijloc, mezin sau copil unic.

Dincolo de pozitia cronologica, exista si o pozitie psihologica. Sunt situatii in care copilul prefera sa aleaga alta pozitie. Atunci se poarta ca si cum ar fi... De exemplu, este al doilea nascut, dar preia rolul de prim nascut si devine responsabil pentru fratii lui, constiincios.

Rolul jucat in copilarie influenteaza experientele individuale, dezvoltarea si, in final, personalitatea adultului, atitudinea fata de sarcinile vietii, vocatia. Regula de baza dupa care un copil isi alege pozitia este de a fi foarte diferit de celalalt.

E important de stiut ca nicio pozitie nu e mai buna decat alta, fiecare are punctele ei forte, avantajele pentru care este aleasa. De asemenea, nu este importanta pozitia avuta, ci ceea ce crede persoana despre pozitia sa si cum si-a asumat rolul.

Studiile au evidentiat diferente intre rolurile asumate, acestea neinsemnand defecte. Sunt caracteristici care, daca sunt constientizate, pot fi folosite in atingerea cu succes a scopurilor profesionale. S-a constatat ca primul nascut este cel care cauta sa fie acceptat, are o puternica dorinta de a obtine, este foarte serios si foarte sensibil in acelasi timp. Un exemplu de sensibilitate este si faptul ca adesea are cosmaruri, iar asta inseamna ca incearca sa rezolve probleme in permanenta, iar ziua nu ii este de ajuns. Spre deosebire de copiii nascuti dupa el, primul nascut este popular, activ in zona sociala, se asociaza usor grupului.

De la aceste constatari empirice s-a ajuns la studii directionate din dorinta de a folosi aceste caracteristici si in selectia de personal.
Inca din 1973, Berger si Ivancevich au studiat legatura dintre ordinea nasterii si castigurile financiare si au ajuns la concluzia ca middle managerii care erau prim nascuti sau copii unici aveau cea mai mare rata de crestere in privinta veniturilor.

Caracteristicile specifice rolului pe care l-a avut o persoana in familie pot determina potentialul managerial, orientarea in privinta profesiei, dominatia, impresia buna, realizarile obtinute independent sau, dimpotriva, dependenta de grup, nevoia de suport.
 


 
Primii nascuti si copiii unici pot fi lideri de succes

Fostii presedinti ai SUA au fost prim nascuti, copii unici sau primul nascut baiat al familei. Dorinta de a ajunge cat mai sus, responsabilitatea, determinarea sunt caracteristici predominante atat la primii nascuti, cat si la copiii unici. Diferenta intre cele doua pozitii este ca primii nascuti stiu sa se bazeze pe urmatorii, au beneficiat de suportul semenilor (fratii), pe cand copiii unici au trait intr-o lume a adultilor si nu sunt obisnuiti sa ceara sau sa accepte sprijinul. Iar asemanarea cea mai importanta este ca amandoi sunt foarte motivati catre succes. Riscul pe care si-l asuma ei din dorinta de a performa este de a se supraresponsabiliza.

Copilul de mijloc este bun organizator


Este cel care nu obisnuieste sa confrunte oamenii in mod direct si nici nu simte nevoia sa intre in competitie cu ei. In cadrul unei firmei el, poate fi omul de legatura intre lideri (prim nascutii, copiii unici) si departamentul de creatie, de exemplu (mezini). Intre aceste categorii apar firesc conflicte, stilurile de lucru sunt foarte diferite si de neacceptat pentru fiecare dintre ele. Copilul de mijloc vede situatia obiectiv, just si imparte sarcini tuturor. Poate fi foarte bun pe partea de resurse umane atat in selectia de personal, cat si in activitati de gen team building sau training.

Mezinul poate concepe strategii inedite

Este cel care reuseste sa scape de griji, sarcini, este afectuos si convingator. Pentru el, totusi, rolul de lider nu e intotdeauna cel mai potrivit. Un astfel de rol nu l-a exersat nici in copilarie. Cati mezini sunt lasati de parinti sa aiba grija de fratii mai mari? In schimb, mezinul poate atinge performante remarcabile in posturi sau profesii ce necesita creativitatea, gasirea unor solutii inovative. Ei pot excela in domeniul publicitatii, productiei online, arte etc. Solutiile gasite de ei nu vor fi doar inventive, ci si usor de aplicat, pentru ca lor nu le place efortul sustinut si nici preluarea unor sarcini.

Desigur, nu totii primii nascuti sau mezinii dintr-o firma se vor comporta exact cum i-am descris. Mediul in care au trait poate sa-si puna amprenta intr-un alt fel asupra lor. Si, cum spuneam la inceput, poate au avut o pozitie cronologica, dar cea psihologica a fost diferita. Totusi, daca la o persoana se remarca unele caracteristici ale unei anumite pozitii, atunci e foarte probabil sa le aiba pe toate.


Afdp.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe