characters characters

Stresul scolar

Cum ii ajutam pe copii sa il depaseasca

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 ianuarie 2023    |   754 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

stresul scolar
Copilul tau vine stresat si epuizat de la scoala sau sunt zile in care incearca sa nu se duca deloc la scoala? Se enerveaza, se descurajeaza sau refuza sa incerce sa invete sau sa isi faca temele? Acestea sunt cateva dintre semnele ca stresul scolar il afecteaza pe copilul tau.

Citeste si:


De ce copiii stresati nu invata bine


Acronimul impotriva stresului la copii


Strategii de gestionare a stresului pentru copii


Scrieti motivele de stres pe o hartie

Daca observi ca fiul sau fiica ta este coplesit/a de stres in ultima vreme, mai ales din diverse surse (scoala, grupul de prieteni etc.), scrierea acestora pe hartie poate fi o modalitate simpla si la indemana de a reduce nivelul de stres. Incurajeaza-l pe copil sa faca o lista cat mai completa cu grijile sau nemultumirile sale. Apoi uitati-va impreuna la lista si imaginati-va ca puneti toate grijile undeva deoparte. Impaturiti foaia de hartie, inchideti-o intr-un plic si ascundeti plicul undeva unde nu poate fi vazut. Iata un exemplu de fisa pe care o puteti completa impreuna.

Alte variante ale activitatii includ distrugerea hartiei – rupeti-o in cat mai multe bucati, facati-o mototol si aruncati-o la gunoi sau, daca este o optiune sigura pentru copil, in prezenta ta, aruncati foaia in foc.

Incurajeaza-l sa scrie o scrisoare

Daca un alt copil l-a ranit pe copilul tau sau, invers daca se simte vinovat pentru ca s-a purtat inadecvat cu un alt copil, ori daca simte ca a invatat o lectie importanta in urma unui esec, poate folosi scrisul ca strategie de eliberare a emotiilor. Poate scrie o scrisoare in care isi cere iertare, in care iarta pe cineva sau in care descrie care sunt lectiile pe care le-a invatat din greseala sau esecul cu care s-a confruntat.

Imaginati-va evenimentul stresant din perspectiva viitorului

Spune-i copilului tau sa se relaxeze si sa inchida ochii. Apoi isi poate imagina cum va arata viata lui peste 5 sau 10 ani. Cum va arata fizic, cum va arata viata de zi cu zi, care ii vor fi preocuparile si pasiunile? Apoi intreaba-l cat de important va fi peste 5-10 ani evenimentul care il streseaza acum? Isi va mai aminti de el? Va influenta in vreun fel viata sa?

Tehnici de invatare eficiente si metacognitie

Deseori, stresul scolar apare pentru ca elevii inca nu dezvoltat metode eficiente de invatare, iar rezultatele lor scolare au de suferit. De aceea, recomanda-i copilului tau sa incerce diferite strategii de invatare si sa analizeze singur eficienta lor, incurajandu-i astfel abilitatile metacognitive.


Descurajarea obiceiului de a amana

O alta cauza extrem de frecventa a stresului scolar vine din obiceiul de a amana sarcinile scolare - temele, proiectele sau lectiile sunt facute pe ultima suta de metri, in graba si stres, iar rezultatele sunt deseori superficiale. Explica-i copilului tau ca intre nivelul de stres si obiceiul de a amana exista o relatie de dependenta: cu cat amana mai mult temele, cu atat mai stresat va fi si propune-i un exercitiu pe care sa il faca in fiecare zi, timp de cateva saptamani. Spune-i sa raspunda in scris la urmatoarele intrebari:

  • cand vine de la scoala si se gandeste la teme, de cate ori decide sa amane realizarea temelor?
  • cand decide sa amane temele, ce activitate realizeaza pentru a-si distrage atentia?
  • in loc sa amane temele, in momentele in care este tentat sa faca acest lucru, ce poate face pentru a le incepe? (un gest simplu, precum a aseza cartea si caietul pe masa sau a scrie primul exercitiu in caiet poate fi util pentru cresterea motivatiei copilului)

In timp, puteti numara de cate ori pe zi sau de cate ori pe saptamana amana temele copilul tau si cat de mult progres face in eliminarea acestui obicei.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe