characters characters

Strategia sforii

Propus de: Echipa Intuitext   |   29 octombrie 2009    |   2241 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

„Facand o paralela cu calculatorul, fiecare copil se naste cu propriul hardware. Responsabilitatea parintelui este de a-si da seama ce tip de software se potriveste copilului sau”.  
                           (Moris, Moen)

Unul dintre motivele pentru care copiii se comporta urat este si acela ca ei isi doresc putere. Vor sa-si controleze propria viata, sa faca ce cred ei ca este bine. Atunci cand intra in lupta pentru putere cu tine sau cu alte persoane care reprezinta autoritatea, vor sa castige. Putine sunt situatiile in care renunta la lupta cu usurinta.
 

Pentru a reusi sa controlam comportamentul copilului este bine sa facem tot ceea ce putem pentru a evita conflictele de acest gen. Copiii se nasc cu anumite trasaturi, dintre care unele sunt mai usor, altele mai greu de acceptat. Daca cel mic are un comportament nepotrivit, acesta se datoreaza si faptului ca trasaturile si calitatile sale pozitive nu au fost scoase in evidenta.

Acest lucru este ilustrat cel mai bine cu metafora sforii:

Ia o bucata de sfoara si intinde-o in fata ta. Acum apuca de la un capat si impinge sfoara in directia opusa. Ce parere ai? Se va misca sfoara in directia in care ai impins-o? Cu siguranta ca nu. Se va indoi, iar daca continui, poti sa formezi cel mult un ghemotoc de sfoara. Acum incearca sa tragi sfoara in directia pe care o vrei. Ce crezi ca se va intampla? Sfoara va merge in directia pe care o doresti.

Asa se intampla si cu copiii. Ei sunt exact ca si sforile: tind sa se impotriveasca atunci cand sunt impinsi sau fortati sa faca ceva. In momentul in care au inceput sa se impotriveasca, cei mai multi parinti au tendinta sa impinga si mai mult, sa ameninte, sa manipuleze, sa pedepseasca si chiar sa loveasca. Rezultatul? Cu cat impingi mai mult, cu atat mai lipsit de putere se simte copilul si mai razvratit va deveni.

De aceea, data viitoare cand vrei sa il inveti pe copilul tau un comportament pozitiv, tine minte ca e mai usor sa il convingi printr-o modalitate pozitiva si nu prin constrangere.

Iata cateva idei pentru a preintampina conflictele ce ar putea sa apara intre tine si copil:
  • Priveste-ti copilul. Daca isi manifesta interesul pentru un lucru, respecta-l.
  • Vorbeste cu copilul tau indiferent daca el iti raspunde sau nu, daca este prea mic sau prea incapatanat.
  • Pregateste-ti copilul pentru fiecare schimbare ce va avea loc in viata lui.
  • Capteaza-i atentia si spune-i ce intentionezi sa faci.
  • Rasplateste copilul pentru bunavointa de care a dat dovada in a te ajuta cu un zambet, un sarut pe frunte.
  • Ofera-i libertatea sa aleaga, atunci cand e posibil acest lucru.

Si acum, te provocam sa incerci acesta strategie! Incearca si spune-ne daca ai sesizat vreo schimbare. Nu uita ca este nevoie de timp.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe