characters characters

Un copil cu autism, olimpic la mai multe discipline: „E periculos la scoala”

26 martie 2010    |   742 vizualizări
Scoala cu clasele I-VIII „Ion Jalea” din municipiul Constanta are printre sutele de elevi un mic geniu - Radu Alexandrescu (foto). „E un copil deosebit. Cu certitudine pot sa spun ca este un mic geniu. Anul acesta, Radu a obtinut Premiul I la Faza Judeteana a Olimpiadei de Biologie, Premiul II la Faza Judeteana a Olimpiadei de Fizica, Locul I la Discursul in limba engleza, Mentiune la Olimpiada Nationala de Chimie, Diploma de participare la Olimpiada Nationala de Chimie”, a declarat, pentru cotidianul „Replica”, Gica Rosu, directorul adjunct al unitatii scolare.

Radu Alexandrescu are 15 ani si este elev in clasa a VIII-a. Este un elev de nota 10, a adunat in palmares zeci de diplome si mentiuni de la toate concursurile si olimpiadele la care participa, incepand cu clasa a V-a. „Imi place mult chimia, biologia, fizica, dar si engleza si franceza. In viitor vreau sa-i ajut pe oameni sa nu devina sclavii nimicului”, ne-a povestit Radu, care are o intreaga teorie despre ce inseamna sa fii om liber, sclav sau sclav al nimicului.

Parinti care nu inteleg

„La 5 ani, Radu a fost diagnosticat Asperger, adica autism inalt functional. De atunci am facut toate psihoterapiile posibile. Unele l-au ajutat, altele i-au facut mai mult rau. Am incercat sa-i fac pe toti sa ne inteleaga, dar de multe ori m-am lovit de nepasarea celor din jur. M-a durut ca parintii copiilor din clasa lui Radu imi spuneau sa-mi mut copilul la alta scoala. Am avut insa tot sprijinul doamnelor directoare”, ne-a povestit Grazziela Alexandrescu, mama baiatului.

„Copiii sunt rai, urla, tipa, se bucura cand unuia si altuia i se intampla ceva rau, se parasc”

Radu este insotit la scoala de mama, care il aduce si il ia seara, cand se termina orele. Pentru el copiii sunt galagiosi. „Copiii sunt rai, urla, tipa, se bucura cand unuia si altuia i se-ntampla ceva rau, se parasc. E periculos la scoala, iar eu nu sunt in siguranta acolo”, ne-a explicat Radu. Elevul traieste in lumea sa, este atent la ore, se impaca bine cu profesorii, pe care ii considera prieteni. „Acasa Radu nu poate sta singur. Vrea sa ma stie mereu langa el, chiar si atunci cand sta la calculator. Sunt ca un fel de extensie a lui. El are nevoie mereu de ajutorul meu: sa se imbrace, sa traga apa la toaleta”, ne-a mai destainuit Grazziela Alexandrescu.

Sursa: www.replicaonline.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu