characters characters

Stresul la scoala si sanatatea copiilor

Cand goana dupa note ii imbolnaveste pe copii

22 martie 2016    |   1740 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Stresul la scoalaSuntem adulti si consideram ca este normal ca stresul sa faca parte din viata noastra. Treptat, incepem sa ne obisnuim cu ideea ca si copiii sunt afectati de stres, fara a ne da seama exact care sunt implicatiile acestei situatii. In afara de faptul ca ii afecteaza emotional, stresul insa poate creste riscul aparitiei bolilor, influntand negativ starea de sanatate a copiilor.

Aproximativ unu din trei adolescenti americani declara ca stresul ii face sa se simta tristi si deprimati, iar principala sursa de stres este scoala. Problemele nu sunt doar in randul adolescentilor. Medicii sustin ca a crescut numarul copiilor de 5,6 si 7 ani care ajung la doctor cu migrene si forme de ulcer. Foarte multi doctori sustin ca exista o legatura clara cu presiunea resimtita pentru a obtine performanta la scoala.

Stuart Slavin este pediatru si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Saint Louis. In activitatea sa la catedra, a avut ocazia sa cunoasca indeaproape nivelul de anxietate si depresie la care ajung un numar mare de studenti.

Ca urmare, el a hotarat impreuna cu colegii sai de catedra sa implementeze cateva schimbari in orarul studentilor asigurandu-le cate o jumatate de zi libera din doua in doua saptamani si dandu-le mai multe proiecte de grup pentru a intari relatile intre studenti. De-a lungul a 6 ani de studiu, Stuart Slavin a reusit sa scada considerabil nivelurile de depresie si anxietate.

Chiar si cu aceasta experienta, dr Slavin a fost surprins de rezultatele obtinute in cadrul unei cercetari realizate asupra elevilor din cadrul liceului Irvington i Fremont, California. La studiu au participat doua treimi din cei 2100 de elevi ai liceului, care au raspuns la chestionare ce masoara depresia si anxietatea. Rezultatele au indicat ca 54% dintre elevi sufera de simptome de depresie de intensitate moderata spre ridicata. Iar 80% dintre elevi, de simptome de anxietate de intensitate moderata spre ridicata.

Potrivit lui Vicki Abeles , autoare a cartii „Beyond Measure: Rescuing an Overscheduled, Overtested, Underestimated Generation” arata ca asteptarile adultilor cu privire la nivelul de educatie scapa de sub control. Sunt 7 ore pe care elevii le petrec la scoala, apoi ajung acasa si trebuie sa isi faca temele, sa mai participe la diferite activitati sportive sau extrascolare, sa faca meditatii, iar weekend-urile le petrec la tot felul de competitii si concursuri. Fiecare activitate in parte e vazuta ca un pas in fata pentru a se pregati si a avea la un moment dat o cariera.

„Stam pe o bomba care mai are putin si explodeaza. Stresul din copilarie nu e legat doar de aparitia simptomelor de depresie si anxietate in perioada adulta, ci si de probleme serioase de sanatate: boli cardiovasculare, boli ale plamanilor, cancer si speranta de viata redusa”, mai adauga cercetatorii. Pe de alta parte, statisticile arata ca presiunea ridicata asupra copiilor nu ii ajuta sa obtina succesul: in 2015, doar 14% dintre profesorii universitari americani considerau ca studentii lor sunt pregatiti pentru activitatea academica si doar 29% dintre angajatori considerand ca absolventii de facultati sunt pregatiti pentru performanta la locul de munca.

Studiul atrage un semnal de alarma si recomanda atat profesorilor, cat si parintilor sa ia masuri pentru aerisirea programului elevilor, astfel incat acestia sa aiba oportunitati de a creste si a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios si mai creativ, fara a le pune in pericol sanatatea. 

Sursa: NYTimes.com


*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu