characters characters

Reforma invatamantului lasa Delta fara scoli

15 ianuarie 2010    |   443 vizualizări
» In majoritatea scolilor din Delta Dunarii, clasele au doi sau trei elevi si se invata dupa sistemul simultan, cu un singur cadru didactic.
» Finantarea scolilor in functie de numarul de elevi nu mai permite functionarea acestor unitati, iar transportul scolar este deficitar.

Doru Caprita, inspectorul general scolar al Inspectoratului scolar al Judetului Tulcea, a declarat ca aplicarea masurilor preconizate de minister pentru reformarea sistemului de invatamant va fi foarte dificila in judetul Tulcea din cauza unor zone cu probleme specifice. "Problemele cele mai dificile sunt in satele din Delta Dunarii. In aceste localitati sunt scoli care functioneaza doar pentru noua sau zece elevi, iar in noile conditii de finantare pe elev nu vor mai putea exista. Acum elevii din Delta invata in clase simultane, cu un singur cadru didactic, iar noul sistem de finantare a scolilor nu ne va permite sa mai pastram aceasta anomalie. Situatii similare avem si in satele din celelalte zone ale judetului. Aici vom desfiinta scolile care au putini elevi, iar pe copii ii vom transporta cu microbuzele in satele unde nu se face invatamant simultan. In Delta nu putem proceda in acest mod. Intre satele din Delta se circula doar pe apa, iar cand ingheata canalele localitatile sunt izolate saptamani la rand".
 
In situatia descrisa de inspectorul general Caprita sunt scolile din Gorgova, Maliuc, Mila 23, Carorman, Pardina, Ceatalchioi, Periprava, Letea, C.A. Rosetti. In urma cu trei ani, unele din aceste scoli au fost dotate cu barci cu motor care sunt folosite pentru transportul elevilor din satele in care scolile au fost inchise catre satul cel mai apropiat unde functioneaza scoala. Toamna si primavara respectivele barci sunt utilizate, dar iarna parintii refuza sa urce copiii in aceste barci pentru a-i trimite la scoala.

Solutii blocate de lipsa banilor
Inspectorul scolar general a mai declarat ca se cauta solutii pentru organizarea dupa noile normative financiare a invatamantului din Delta. Una din solutii ar fi ca primariile din Delta sa se asocieze si sa amenajeze internate in localitatile in care scolile au mai multi elevi, iar copiii din celelalte sate sa locuiasca in aceste internate, urmand sa ajunga acasa doar in zilele in care nu se fac cursuri. Primarii din Delta spun ca administratiile locale sunt foarte sarace si nu vor putea amenaja internate, iar daca acestea ar exista nu vor fi bani pentru intretinerea lor. Doru Caprita a mai spus ca situatia din Delta va fi analizata, in scurt timp, de conducerea ministerului, pentru a se gasi o solutie de educatie si pentru copiii din aceste sate izolate.

Sursa: www.romanialibera.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu