characters characters

Profesorii acuza Ministerul Educatiei ca masura concediului fara plata in vacanta de iarna este ilegala

18 noiembrie 2009    |   485 vizualizări

Ministerul Educatiei impune profesorilor sa isi ia cele opt zile de concediu fara plata in vacanta de iarna sau prin reducerea programului din orele dedicate pregatirii lectiilor, fapt care incalca legea, spun sindicalistii din invatamant, adaugand ca nu vor aplica directiva ministerului, anunta, miercuri, NewsIn.

"In vederea aplicarii articolului 10 din Legea 329/2009, conducatorii unitatilor si institutiilor de invatamant preuniversitar de stat au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% pentru luna noiembrie si cu 15,5% pentru luna decembrie 2009", prin acordarea de zile libere fara plata in perioadele 21-24 decembrie si 28-31 decembrie sau prin "reducerea programului de lucru, fara a afecta norma didactica de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si elevilor in clasa", se arata intr-o nota trimisa, saptamana aceasta, de Ministerul Educatiei inspectoratelor scolare.

Scolile trebuie sa gaseasca solutii pentru reducerile bugetare si sa le anunte ministerului pana vineri. "Asta inseamna ca reducerile salariale si zilele de concediu obligatoriu fara plata vor fi luate de fapt in decembrie, ceea ce incalca legea care spune ca trebuiesc luate maxim opt zile pe luna", spune secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Sindicatele anunta totodata ca resping propunerea ministrului. "Nu vom semna contractele respective, propunerea incalca legea. Dupa ce ca au salarii mici, profesorii vor trebui sa ponteze toata luna noiembrie si sa fie platiti mai putin. Este revoltator, nu vom accepta asa ceva", spune pentru NewsIn presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Sindicatele nu au insa o solutie la aceasta problema."Am trimis o scrisoare ministerului prin care ii anuntam de incalcarea legii. Speram sa negociem din nou posibilitatea reducerilor salarile", mai spune reprezentantul FEN.

Sursa: www.ziua.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu