characters characters

Pentru empatie: personajele cu dizabilitati in literatura pentru copii

06 octombrie 2021    |   837 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

supereroii
Asociatia Cu Alte Cuvinte, alaturi de asociatia Supereroi printre noi si de editura Portocala albastra, demareaza „Supereroii”, un proiect prin care ne propunem sa cream o carte ilustrata cu personaje cu dizabilitati.

Cartea va fi conceputa de scriitoarea de literatura pentru copii Simona Epure si de ilustratoarea Anca Smarandache si va respecta toate standardele universale de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati.

In perioada septembrie – octombrie, cele doua autoare vor desfasura o serie de ateliere cu un grup de 5 copii cu afectiuni neurocognitive si motorii, precum si 5 voluntari tipici, in Joyplace - spatiu adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoarele se vor inspira din povestile, desenele si interactiunea cu copiii, astfel incat cartea va creste organic, reflectand universul acestor copii si transformindu-i in eroi de poveste.

Vom dona peste 1000 de exemplare, din care unele vor ajunge la copii cu dizabilitati (225 de beneficiari) si la elevi care se pregatesc sa lucreze cu persoane cu nevoi speciale (100 beneficiari), iar altele la copii tipici din gradinite si scoli primare (1000 de exemplare donate in cadrul programului “Povesti pentru Diversitate”, desfasurat la nivel national de asociatia Cu Alte Cuvinte).

Donarea de carti va fi insotita de formari specifice pentru fiecare profil de beneficiari si va fi realizata de Ruxandra Mateescu, fondatoarea asociatiei Supereroi printre noi. Astfel, ne propunem pe de-o parte sa le comunicam parintilor si profesorilor copiilor cu dizabilitati metode alternative de invatare; pe de alta parte, intentia noastra este de le transmite copiilor tipici notiunile de empatie, alteritate, incluziune si nediscriminare, astfel incat sa-i pregatim pentru o viata fericita, armonioasa si productiva in lumea noastra diversa.

Cartea va fi lansata public, in format digital, pe retelele de socializare, pe 27 ianuarie 2022, iar pe 28 ianuarie asociatiile Cu Alte Cuvinte si Supereroi printre noi vor organiza un webinar de o ora, in direct pe Facebook, despre educatia pentru diversitate si dizablitati.

Proiect derulat de asociatia Cu Alte Cuvinte si finantat prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu