characters characters

Numarul copiilor exploatati prin munca a crescut pana la 160 de milioane – pentru prima data in ultimele doua decenii

10 iunie 2021    |   458 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +.

unicef
Numarul copiilor exploatati prin munca a crescut pana la 160 de milioane la nivel mondial, inregistrandu-se o crestere de 8,4 milioane in ultimii patru ani, in timp ce milioane de alti copii sunt expusi riscului ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19, potrivit unui nou raport publicat de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) si UNICEF.

Raportul Child Labour: Global estimates 2020, trends and the road forward [Exploatarea copiilor prin munca: estimari globale pentru anul 2020, tendinte si perspective viitoare] – publicat inaintea Zilei mondiale impotriva exploatarii prin munca a copiilor, sarbatorita in 12 iunie – avertizeaza ca progresele privind eliminarea exploatarii copiilor prin munca stagneaza pentru prima data in ultimii 20 de ani, inversandu-se tendinta descendenta din trecut, dupa ce numarul copiilor care muncesc a scazut cu 94 de milioane in perioada 2000-2016.

Raportul semnaleaza o crestere semnificativa a numarului copiilor de 5-11 ani care sunt exploatati prin munca, acestia reprezentand in momentul de fata mai bine de jumatate din totalul inregistrat la nivel mondial. Numarul copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani care presteaza munci periculoase – definite ca fiind muncile care dauneaza sanatatii, securitatii sau dezvoltarii morale a copiilor – a crescut cu 6,5 milioane din 2016, ajungand la 79 de milioane.

„Ultimele estimari trag un semnal de alarma. Nu putem ramane indiferenti in timp ce o noua generatie de copii este expusa riscului”, a afirmat Directorul General al OIM, Guy Ryder. „Masurile incluzive de protectie sociala permit familiilor sa isi trimita copiii la scoala chiar daca se confrunta cu dificultati economice. Este esentiala cresterea investitiilor care incurajeaza dezvoltarea rurala si munca decenta in agricultura. Ne aflam intr-un moment critic si totul depinde, in mare parte, de raspunsul nostru. Este timpul pentru un nou angajament si o noua energie, pentru a depasi obstacolele si a rupe cercul vicios al saraciei si al exploatarii copiilor prin munca”.

In Africa subsahariana, cresterea demografica, crizele frecvente, saracia extrema si masurile inadecvate de protectie sociala au impins, in ultimii patru ani, alte 16,6 milioane de copii in situatii de exploatare prin munca.

Chiar si in regiunile in care s-au inregistrat unele progrese dupa 2016, precum Asia si Pacific, America de Sud si Caraibe, COVID-19 pericliteaza aceste progrese.

Raportul avertizeaza ca, la nivel mondial, alte noua milioane de copii risca sa ajunga sa fie exploatati prin munca pana la finalul lui 2022 ca urmare a pandemiei. Potrivit unui model de simulare, numarul lor ar putea creste pana la 46 de milioane in cazul in care nu au acces la servicii esentiale de protectie sociala.

In urma noilor socuri economice si a inchiderii scolilor din cauza COVID-19, este posibil ca minorii deja exploatati prin munca sa lucreze mai multe ore sau in conditii mai proaste, in timp ce multi altii risca sa fie expusi formelor celor mai grave de exploatare a copilului prin munca din cauza pierderii locurilor de munca si a veniturilor familiilor vulnerabile.

„Pierdem teren in lupta impotriva exploatarii copiilor prin munca, iar ultimul an nu ne-a usurat deloc lupta”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Acum, cand ne confruntam cu al doilea an de restrictii la nivel global, scoli inchise, tulburari economice si reducerea bugetelor nationale, familiile sunt obligate sa faca alegeri dureroase. Indemnam guvernele si bancile de dezvoltare internationale sa prioritizeze investitiile in programe care sa permita scoaterea copiilor din campul muncii si revenirea lor in scoli, precum si in programe de protectie sociala care sa ajute familiile sa nu fie nevoite sa faca astfel de alegeri”.

Alte concluzii cheie ale raportului sunt:

  • 70% dintre copiii care muncesc sunt implicati in sectorul agricol (112 milioane), 20% - in servicii (31,4 de milioane) si 10% - in sectorul industrial (16,5 milioane).
  • Aproape 28% dintre copiii de 5-11 ani si 35% dintre copiii de 12-14 ani care muncesc nu merg la scoala.
  • Incidenta exploatarii copiilor prin munca este mai mare in randul baietilor decat in cel al fetelor, la orice varsta. Daca se iau in calcul si situatiile in care copiii realizeaza activitati in gospodarie cel putin 21 de ore pe saptamana, se restrange disparitatea de gen din randul copiilor care muncesc.
  • Exploatarea copiilor prin munca este aproape de trei ori mai mare in mediul rural (14%) decat in mediul urban (5%). Copiii care muncesc sunt expusi riscului de vatamare a integritatii fizice si psihice. Exploatarea copiilor prin munca compromite educatia copiilor, le restrictioneaza drepturile si le limiteaza oportunitatile viitoare, dand nastere unui cerc vicios intergenerational al saraciei si al exploatarii copiilor prin munca.

Pentru a inversa tendinta ascendenta a exploatarii copiilor prin munca, OIM si UNICEF indeamna la:

  • Protectie sociala adecvata pentru toti, inclusiv alocatii universale pentru copii.
  • Cresterea cheltuielilor pentru o educatie de calitate si revenirea tuturor copiilor la scoala – inclusiv a celor care se aflau in afara sistemului de invatamant inaintea pandemiei de COVID-19.
  • Promovarea muncii decente in cazul persoanelor adulte, astfel incat familiile sa nu trebuiasca sa apeleze la ajutorul copiilor pentru asigurarea propriului venit.
  • Eliminarea normelor de gen daunatoare si a discriminarii de gen care au un impact asupra muncii copiilor.
  • Investirea in sisteme de protectie a copilului, dezvoltarea agriculturii, servicii publice in mediul rural, infrastructura si mijloace de subzistenta.

In Anul International pentru Eliminarea Muncii Copiilor, parteneriatul global Alianta 8.7, din care fac parte UNICEF si OIM, incurajeaza statele membre, sectorul privat, sindicatele, societatea civila si organizatiile regionale si internationale sa isi dubleze eforturile de combatere a exploatarii copiilor prin munca la nivel mondial, angajandu-se la actiuni concrete.

In timpul unei saptamani de actiune, intre 10 si 17 iunie, Directorul General al OIM, Guy Ryder, si Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore, se vor alatura altor vorbitori de la nivel inalt si tinerilor activisti intr-un eveniment la nivel inalt organizat in cadrul Conferintei Internationale a Muncii, pentru a discuta despre publicarea noilor estimari globale si directia viitoare.


*Sursa foto: UNICEF

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu