characters characters

Inscrieri in clasa pregatitoare 2017

23 februarie 2017    |   948 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

inscrieri in clasa pregatitoare 2017
Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare in anul scolar 2017-2018 se realizeaza de catre parinti (inclusive tutori legali sau reprezentanti legali). Parintii dovortati trebuie sa depuna la inscriere hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta cum se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta copilului.

Conditiile de inscriere in clasa pregatitoare

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2017 inclusiv au obligatia de a inscribe copiii in clasa pregatitoare.

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2017 inclusiv, pot sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2017 inclusiv, care nu opteaza pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau ai celor pentru care evaluarea psihosomatica arata ca dezvoltarea lor nu este adecvata pentru parcurgerea clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita in grupa mare.

Parintii ai caror copii implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2017 si doresc sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare vor fi consiliati de inspectoratele scolare si vor fi informati ca inscrierea poate avea loc doar daca evaluarea psihosomatica a copilului indica pregatirea acestuia pentru scoala. Daca evaluarea psihosomatica a copilului arata ca acesta nu este poate parcurge cu succes clasa pregatitoare, copilul va fi inscris la gradinita in grupa mare.

In clasa pregatitoare din invatamanul special sunt inscrisi copiii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu cerinte educationale speciale cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.

Evaluarea psihosomatica a copiilor

Este realizata de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), de catre personalul de specialitate din CJRAE, personal de specialitate din alte institutii, precum si medici scolari sau medici de familie.

Parintii copiilor care au nevoie de evaluarea dezvoltarii psihosomatice depun cererea tip la sediul CJRAE sau la sediul institutiilor in care se va realiza evaluarea (daca exista mai multe asemenea centre de evaluare in judet sau municipiu).

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice va fi programata intre orele 10:00-18:00. Rezultatul evaluarii psihosomatice nu poate fi contestat si este transmis in scris parintelui care a solicitat evaluarea.

Alegerea scolii la care va fi inscris copilul

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la respectiva scoala.

Pe locurile libere si inscriu si inmatriculeaza copiii care provin din alte circumscriptii, inclusiv din alte localitati.  Numarul de locuri libere laclasa pregatitoare este stabilit ca diferenta dintre numarul de locuri alocate pentru clasa pregatitoare si numarul de copii din circumscriptie care trebuie inscrisi la acel nivel de clasa. De exemplu, daca in circumscriptia scoalara a unei unitati de invatamant exista 40 copii care trebuie inscrisi in clasa pregatitoare, iar scoala primit prin planul de scolarizare 50 locuri la clasa pregatitoare, numarul de locuri libere este 10 (50-40). Daca numarul de cereri de inscriere a copiilor din alte circumscriptii este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt:

a) existenta unui certificat medicalde incadrare in grad de handicap a copilului;

b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parintii;

c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte;

d) existenta unui frate/unei surori inmatriculate la scoala respectiva.

Departajarea se va face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale indeplinite de fiecare copil. In caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care indeplinesc acelasi numar de criterii generale, ordinea de prioritate a criteriilor este cea prevazuta mai sus.

Scolile pot formula si criterii specifice de departajare, care vor fi luate in considerare dupa cele generale. Criteriile specifice nu pot fi discriminatorii si nu pot include existenta unor liste de preinscrieri, organizate in afara calendarului inscrierii. In cazul in care intr-o scoala, pe ultimul loc liber este inmatriculat un copil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman sau sora sa geamana va fi admis(a) in aceeasi scoala.

Procedura de inscriere in clasa pregatitoare

Cererea-tip de inscriere in clasa pregatitoare se poate completa online sau la secretariatul scolii la care parintele doreste inscriere copilului.

Validarea cererii-tip de inscriere este obligatorie si se face la scoala la care parintele doreste inscrierea, in prezenta parintelui si a cel putin unui membru din comisia de inscriere, conform programarii realizate de catre scoala, zilnici, intre orele 8:00-18:00 (luni-vineri), respectiv 9:00-13:00 (sambata). Validarea consta in compararea datelor introduse in aplicatia informatica cu documentele depuse de catre parinte, tiparirea, verificarea si semnarea de catre parinte a fisei tiparite.

Scolile trebuie sa asigure posibilitatea de programare telefonica a parintilor pentru completarea si/sau validarea cererilor-tip de inscriere.

Parintele depune o data cu cererea de inscriere si o copie a actului de identitate si o copie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariarul scolii, pe baza documentelor originale. Pentru copiii a caror dezvoltare psihosomatica a fost evaluata, parintii trebuie sa depuna si o copie a documenteului prin care CJRAE comunica rezultatul pozitiv al evaluarii.

Daca parintele solicita inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, va depune si documentele care atesta indeplinirea criteriilor generale si specifice de departajare. De asemenea, va avea optiunea de a inscrie automat copilul la scoala de circumscriptie, in cazul in acesta nu va fi admis la scoala solicitata, din lipsa de locuri libere.

Dupa perioada de inscrieri, repartizarea copiilor are loc in doua etape:

In prima etapa, repartizarea copiilor se face pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, folosind aplicatia informatica si pe baza deciziilor consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, luate in urma aplicarii criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscriptii scolare.

In a doua etapa, este asigurata repartizarea copiilor care nu au participat la prima etapa sau care nu au fost distribuiti din diferite motive.

Poti citi intreaga metodologie de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare 2017-2018 aici.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/rpstanton/3382665453/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu