characters characters

Impartirea responsabilitatilor de ingrijire a copiilor in perioada pandemiei

19 ianuarie 2021    |   479 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

ingrijirea copilului in perioada pandemiei
Impartirea traditionala a rolurilor de ingrijire a copiilor si a responsabilitatilor casnice a ramas neschimbata in perioada pandemiei, arata un studiu recent realizat in SUA.

Cercetari anterioare au sugerat ca multe tipare familiale ar putea sa fie date peste cap in perioadele de criza, dar acest lucru nu s-a intamplat in primele luni ale pandemiei Covid.

„Majoritatea oamenilor nu au trecut prin asa ceva niciodata, cand brusc nu au mai putut sa se bazeze pe serviciile de ingrijire a copilului si cand au trecut prin schimbari si la locul de munca.”, declara Kristen Shockley, autoarea studiului. „Ne-am gandit ca aceasta ar putea fi sansa pentru tati sa se implice in egala masura in ingrijirea copilului, dar pentru multe cupluri, nu a fost cazul.”.

Studiul a analizat felul in care cuplurile in care ambii parteneri sunt angajati au gestionat responsabilitatile privind copiii cu varsta sub 6 ani. La studiu au participat 274 de cupluri, care au raspuns la un interval de cateva luni la un chestionar privind tensiunea din relatia de cuplu, sanatatea, performanta profesionala si strategiile privind ingrijirea copilului.

„Cand sotia se ocupa de toate, deloc surprinzator, rezultatele sunt nefericte pentru cuplu. Nu este rau doar pentru sotie, ci este rau si pentru sot, inclusiv in termeni de performanta profesionala, in conditiile in care munca sotului nu a fost afectata de pandemie. Cand o singura persoana se ocupa de treburile casnice, apare tensiune in relatie, iar aceasta tensiune poate afecta capacitatea sotului de a se concentra la locul de munca.”, declara autoarea.

36.6% dintre cupluri au ales ca sotia sa ofere toata ingrijirea pentru copil, 44.5% dintre cupluri au adoptat o strategie egalitara, iar 18.9% dintre cupluri au avut o strategie nespecifica genului sau principiului egalitatii.

Strategiile egalitare au inclus zile alternative de munca, schimburi zilnice care presupun munca si ingrijire a copilului pentru sot si sotie si adoptarea de strategii zilnice, in functie de nevoile profesionale ale fiecarui partener de cuplu.

„Cand am analizat strategiile egalitare, cele mai bune rezultate au fost observate la cuplurile care au putut alterna zilele de munca. In acest caz, limitele sunt clare. Cand muncesti, poti sa te concentrezi doar asupra muncii, iar cand ai grija de copii, poti sa te concentrezi cu adevarat asupra lor. Dar nu toata lumea are joburi care sunt atat de flexible.”

Cand ambii parinti au lucrat de acasa, planificarea de mini-schimburi (cand sotia lucreaza, sotul de ocupa de copii si invers) sau alternarea intre munca si copii in functie de nevoile zilnice ale fiecarui partener au fost cele mai bune optiuni. Dar performanta profesionala cea mai ridicata a fost observata la cuplurile care au decis in mod flexibil cand sa munceasca si cand sa aiba grija de copil fiecare partener, in functie de nevoile fiecaruia.

„Acest rezultat apare probabil datorita comunicarii si flexibilitatii dintre parinti. Pentru cuplurrile care lucreaza de acasa, alternarea flexibila intre munca si copil este mai eficienta decat impartirea fixa a responsabilitatilor intre parteneri.”, arata autoarea.

Rezultatele studiului au indicat ca atunci cand sotia se ocupa in mod predominant de ingrijirea copiilor, apar resentimente, epuizare si exasperare, care pot afecta negative intreaga familie.

Autoarea arata insa ca familiile participante la studiu proveneau din medii cu venit destul de ridicat, iar strategiile adoptate de familiile unde munca de acasa nu este posibila pot fi diferite.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu