characters characters

#experientaIdeoIdeis pune pe scena si pe ecrane relatia oamenilor cu orasele lor. Victor Morozov semneaza scenariile celor doua productii.

27 iunie 2023    |   164 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

ExperientaIdeoIdeis
La inceputul acestui an, 190 de adolescenti din 8 orase din tara si-au antrenat curiozitatea in Capsulele de teatru si desteptari. 20 dintre ei au fost selectati in urmatoarea etapa a proiectului. In perioada 31 iulie – 8 august, se vor cunoaste in Tabara de arte performative si revelatii, unde vor lucra in echipe la productia unui spectacol si a unui scurtmetraj. Scenariile, bazate pe povestile culese de chiar de ei din comunitatile din care fac parte, se afla acum in plin proces de creatie, si apartin cineastului Victor Morozov. Cele doua productii realizate in cadrul proiectului #experientaIdeoIdeis vor fi prezentate in premiera, la finalul verii, in Alexandria – orasul in care s-a nascut fenomenul Ideo Ideis in urma cu 18 ani.

Invata sa recunosti povestile valoroase si cauta-le in comunitatea din care faci parte! Aceasta a fost provocarea la care au fost invitati sa raspunda cei 20 de liceeni selectati din Capsulele organizate la Barlad, Bistrita, Craiova, Roman, Rosiorii de Vede, Sfantu Gheorghe, Tulcea si Zalau. Prin interviuri video, realizate cu oameni de toate varstele, fiecare adolescent a reusit sa extraga indicii importante referitoare la preocuparile, preferintele si aspiratiile celor din comunitate. Munca lor de cercetare a contribuit la consolidarea unei imagini generale care ilustreaza relatia oraselor mici cu oamenii care le locuiesc.

,,In urma vizionarilor, am putut demarca o serie de teme importante – sport, natura, cinema – care se regasesc, asemenea unor fire rosii, de-a lungul majoritatii interviurilor. Temele se vor regasi in moduri care variaza de la implicit la evident, in interiorul filmului la care adolescentii vor lucra in tabara.’’, subliniaza Victor Morozov, cineastul selectat pentru a dezvolta scenariile de teatru si film la prima editie #experientaIdeoIdeis. Regia scurtmetrajului realizat cu adolescenti in tabara ii va apartine Almei Buhagiar, castigatoarea Premiului ,,Tanara Speranta’’ la editia din 2021 a Galei Gopo. Tot ea le va propune participantilor jocuri si exercitii care sa ii aduca in contact cu ei insisi, dar si cu cei din jur, prin intermediul filmului.

Echipa care va pune in scena un spectacol de teatru bazat pe informatiile extrase din interviuri va lucra sub indrumarea Marei Oprea, actrita si regizoare, cunoscuta pentru personajele aduse la viata pe scena si pe micile ecrane, in seriale de televiziune de succes. In zilele petrecute in tabara, artista ii va ghida pe adolescenti in procesul lor de dezvoltare continua. Pana atunci, va lucra in stransa colaborare cu Victor Morozov, pentru dezvoltarea textului dramaturgic.

Cei care vor urmari in premiera cele doua productii #experientaIdeoIdeis vor fi spectatorii din Alexandria. Spectacolul si proiectia se vor desfasura in luna august la Ideo Ideis Laboratorul – programul care mentine viata culturala a orasului activa pe tot parcursul anului. Ambele vor fi incluse si in calendarul evenimentelor propuse la cea de-a 18-a editie Ideo Ideis Festivalului.

Despre Victor Morozov, scenaristul primelor doua productii #experientaIdeoIdeis

Victor Morozov a studiat artele spectacolului in Franta, la Université Grenoble-Alpes (studii de licenta), si teorie de film la Université Paris 8 (studii de Master). In prezent a demarat studiile doctorale la Universitatea Trinity College Dublin, cu o cercetare comparativa a imaginilor televizuale ale revolutiei romane si ale conflictului nord-irlandez. A colaborat cu site-uri si publicatii diverse, printre care Revista Transilvania, Bookhub.ro, Dissolved Magazine, Observator cultural, Revista Vatra, FILM, Film Menu, Acoperisul de Sticla, Ziarul Metropolis, iar actualmente este criticul de film al publicatiilor Dilema veche si Scena9, precum si unul dintre redactorii publicatiei de specialitate Films in Frame. In 2017 a castigat concursul de dramaturgie New Drama organizat de Teatrul Excelsio cu piesa Missouri Sky.

***

Ne puteti urmari pe:

ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

#experientaIdeoIdeis este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul are o valoare nerambursabila de 1023732 lei (206893.95 euro) si se desfasoara pe o perioada de 12 luni.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu