characters characters

Elevii au program la scoala ca adultii la serviciu

13 noiembrie 2009    |   636 vizualizări

Scolarii petrec la clasa sase-sapte ore pe zi, la care se adauga alte cel putin doua-trei ore necesare pentru pregatirea temelor. Programul supraincarcat al elevilor in scolile din Romania este criticat de parinti si de experti, iar copiii il resimt din plin.


Ana Maria Stefan, 11 ani, este eleva in clasa a V-a la Scoala generala nr. 1 Fundeni, judetul Calarasi. Ea are in fiecare zi cinci ore de curs.

Programul incepe la 11.40 si se incheie la 15.45.  Dupa ce termina cursurile, fetita se apuca sa-si faca temele. „Am mult de scris si la romana, si la celelalte materii. Nu prea imi ramane timp si pentru altceva”, spune eleva.

„La ora 22.00 cade franta in pat“

Mama acesteia, Dana Stefan (31 de ani), declara ca fetita este cocosata de lectii. „Temele la romana sunt consistente: trei-patru exercitii, compuneri, lecturi suplimentare. Si au romana in fiecare zi. E foarte mult de lucru”, explica mama. Copilul munceste cam trei-patru ore pe zi pentru a-si face toate temele.

„Scrie atunci cand vine de la scoala, iar eu o controlez in fiecare seara. La ora 22.00 cade franta in pat. Dimineata se trezeste pe la ora 8.00. Igiena, mic dejun, isi face patul, strange prin camera si, daca mai ramane timp, mai citeste o data tema si lectia la zi”, spune mama Anei.

Teme la desen


Spre deosebire de elevii din alte tari, scolarii din Romania invata, din clasele a VII-a - VIII-a, 31 si chiar 33 de ore pe saptamana, adica petrec la scoala sase-sapte ore pe zi. „Ies din calcul cei de la scolile de profil, de muzica sau de desen, unde se fac si mai multe ore.

Vine apoi avalansa de teme la toate materiile. Vorbeam cu o mama care-mi spunea ca fiica ei invata la desen. Ce invata? Teorie. Or, daca ai un copil in clasele V-VIII, el trebuie sa lupte pentru fiecare nota deoarece de media generala depinde repartitia lui la liceu”, a explicat Mihaela Guna, presedinta Federatiei Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar din Romania.
 

 
Ea spune ca ar fi de acord ca elevii sa faca opt ore pe zi la scoala cu conditia ca atunci cand vin acasa sa nu mai aiba teme.

„Acum, un elev depaseste norma de munca a unui adult. Ganditi-va ca, pe langa programul de la scoala, elevul mai petrece trei-patru ore la teme. Daca mai are si meditatii pentru fixarea cunostintelor, si nu pentru a deveni olimpic, atunci, el lucreaza mai mult decat un angajat. Noi tot spunem acest lucru de mult timp”, a declarat Mihaela Guna.

"Am mult de scris si la romana, si la celelalte materii."Ana Maria, eleva

Elevii se pot concentra maximum douaore

Psihologul Diana Stoian, specialist in psihoterapia copilului, spune ca elevii de gimnaziu, mai ales cei din clasele V-VI, se pot concentra maximum doua ore pe zi.

„Atentia lor atinge un maximum intre 9.00 si 11.00. Apoi scade. Cursurile n-ar trebui sa depaseasca cinci ore pe zi, din care numai doua ore sa fie materii mai grele, restul mai usoare”, a explicat psihologul. Temele n-ar trebui sa dureze nici ele mai mult de trei ore.

„Chiar si asa este mult. Elevul ar trebui sa faca pauze pentru ca efortul de a sta concentrat timp indelungat il extenueaza”, a declarat Diana Stoian.

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu