characters characters

Echipa mobila pentru semnalarea in timp real, la Telefonul Copilului 119, a cazurilor de abuz, exploatare si neglijare a copilului in Judetul Vaslui

05 aprilie 2023    |   311 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

telefonul copilului vaslui
Vaslui, 4 aprilie 2023.
Cazurile de abuz, exploatare si neglijare a copilului in Judetul Vaslui vor putea fi semnalate in timp real la linia telefonica 119 – ”Telefonul Copilului” – prin infiintarea unei echipe dedicate de operatori si a unei echipe mobile de interventie in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Vaslui.

Înfiintarea echipei mobile este realizata cu sprijinul UNICEF cu finantare din Fondul de Raspuns Rapid al Guvernului Elvetiei. Numarul 119 poate fi apelat de copiii aflati in situatii de abuz, exploatare sau neglijare, dar si de parintii si rudele acestora, sau orice persoana care are cunostinte despre astfel de cazuri.

„Consiliul Judetean Vaslui si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului lucreaza neincetat, alaturi de partenerii lor, pentru protectia copiilor si a familiilor vulnerabile din judet. Progresele pe care le facem nu ar fi posibile fara sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, careia ii multumim pentru colaborarea excelenta. Ne bucuram sa avem alaturi de noi si Reprezentanta UNICEF in Romania, care, impreuna cu Asociatia Alternative Sociale, a sprijinit proiectele pe care le anuntam astazi”, a declarat Dumitru Buzatu, Presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Tot cu sprijinul financiar al Guvernului Elvetiei, a fost realizata in Judetul Vaslui o mapare a serviciilor sociale finalizata de Asociatia Alternative Sociale cu sprijinul UNICEF. Datele colectate urmeaza sa fie in curand prezentate sub forma unui instrument digital.

„Ne bucuram sa lucram impreuna cu partenerii nostri de la nivel judetean si central pentru consolidarea serviciilor de protectie a copilului in Judetul Vaslui si la mai buna conectare a copiilor vulnerabili la servicii esentiale. Copiii care se confrunta cu diferite forme de violenta – fizica, verbala, emotionala, sexuala, neglijare sau trafic – au nevoie de sprijin rapid si eficient, care, multumita suportului financiar al Guvernului Elvetiei, este acum mai aproape de ei. UNICEF continua sa lucreze pentru a proteja fiecare copil impotriva tuturor formelor de violenta si abuz in toate situatiile”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul adjunct al UNICEF in Romania.

Ca parte a colaborarii intre autoritatile judetene, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copiilor si Adoptie, DGASPC Vaslui, UNICEF si Alternative Sociale, la Barlad a fost amenajata si dotata cu echipamente performante o camera de audiere a copiilor implicati in proceduri administrative si penale in calitate de victime, faptuitori sau martori. Acest lucru va permite ca audierea sa aiba loc intr-un mediu prietenos, reducand nivelul de anxietate al copilului si impactul psihologic negativ al procedurilor judiciare.

„Cresterea accesului persoanelor vulnerabile la servicii care corespund nevoilor pe care le au este obiectivul central al proiectului si o preocupare continua a Alternative Sociale de la înfiintarea organizatiei, acum 26 de ani. Multumim UNICEF si DGASPC pentru colaborarea deosebita care a condus la obtinerea rezultatele anuntate astazi si pentru cea din cadrul altor proiecte realizate impreuna”, a declarat Catalin Luca, presedintele Asociatiei Alternative Sociale.

Tehnologia cu care este dotata camera de audiere permite ca informatiile obtinute, necesare pentru protectia minorilor si condamnarea agresorilor, sa fie colectate o singura data, ferind astfel copilul de retrairea evenimentelor investigate, copiii interactionand cu un numar mic de persoane. Alti specialisti pot urmari interviul si adresa intrebari dintr-o camera adiacenta, prin intermediul investigatorului sau a psihologului, fara a fi prezenti fizic in spatiul unde se afla copilul.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu