characters characters

Din anul scolar urmator, orele de Educatie fizica din ciclul primar se vor sustine de invatatori

14 ianuarie 2010    |   1338 vizualizări
 


Liderii celor doua sindicate reprezentative din invatamantul aradean, Maria Buruc si Danut Ienesescu sunt prezenti azi la Arad la sediul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant pentru a dezbate masurile propuse de Ministerul Educatiei si de inspectorii scolari generali din teritoriu.


„Marti s-a desfasurat la Bucuresti o intalnire informala intre Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si reprezentantii federatiilor sindicale, unde au fost prezentate propunerile inspectorilor scolari generali privind masurile de aplicare a Ordonantei de Guvern 114/2009. Vom dezbate aceste masuri pentru a vedea daca nu afecteaza calitatea educatiei”, ne explica Danut Ienesescu, presedintele Sindicatului Democratic din Invatamant, filiala Arad.


Maria Buruc, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant explica „Vom face o analiza pe masurile propuse, pentru a vedea care sunt cele mai benefice. Sunt o serie de masuri care ar duce la diminuarea cheltuielilor cu personalul. Totusi, din punctul nostru de vederea Ordonanta Guvernului este neconstitutionala si drept urmare a fost sesizat Avocatul Poporului.”
Initial, Ministerul Educatiei a propus patru masuri la doua dintre ele renuntand marti. Inspectorii generali au propus ca la nivelul fiecarei comune sa nu existe mai mult de o unitate de invatamant cu personalitate juridica iar clasele paralele in care invata elevi sub media prevazuta de lege (25-28) sa se regrupeze. De asemenea, s-a propus revenirea la sistemul vechi de predare a orelor de Educatie fizica la clasele primare, fara a afecta insa norma titularilor. Aceste ore ar trebui sa se tina de catre invatatori/institutori si nu de profesorii de specialitate, acestia urmand sa predea doar la clasele V-XII.


Alte masuri admise de minister sunt regandirea centrelor bugetare la nivelul comunitatilor locale, incadrarea in numarul minim de ore al planurilor cadru in vigoare. In privinta claselor care isi desfasoara orele de laborator tehnologic pe grupe - ceea ce inseamna doua ore acordate pentru aceeasi lectie de catre un profesor la o clasa - s-a propus ca aceasta se se efectueze cu intreaga clasa.


La nivelul invatamantului vocational s-a decis ca separarea elevilor dintr-o clasa sa se faca doar in cazul disciplinelor de specialitatea si nu si la cele de cultura generala.
La invatamantul seral s-a propus reducerea numarului de clase prin compensare, prin invatamant fara frecventa.


Din cele patru masuri propuse de MECTS s-a convenit ca doar doua dintre ele ar produce efecte utile – reorganizarea unitatilor de invatamant cu cel putin 300 de elevi, 300 elevi si prescolari, 150 de prescolari; incadrarea la clasele de debut (I,V,IX) din zona urbana cu limita maxima a numarului de elevi prevazut de lege.


„In functie de solutiile ce vor fi gasite in perioada urmatoare, in vederea diminuarii impactului negativ al acestui act normativ asupra salariatilor din invatamant, in urma  consultarii membrilor nostri de sindicat, vom decide daca este oportuna declansarea unor actiuni sindicale si care vor fi acestea”, mai spune Ienesescu.


Sursa: http://stiri.aradcity.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu