characters characters

Curiozitatea si invatarea

Copiii curiosi invata mai bine

25 februarie 2019    |   794 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

curiozitatea si invatarea
Dorinta arzatoare a fiecarui parinte este sa isi ajute copilul cum sa invete mai repede si mai eficient. Solutia, spun cercetatorii este incurajarea curiozitatii copilului. Un copil curios va fi un copil mult mai deschis sa invete.

In ultimul deceniu, educatia timpurie a fost subiectul numeroaselor cercetari, datorita efectelor sale benefice pe termen lung. Insa dincolo de strategii si metode de predare sau de curriculum-ul pentru gradinita, a fost neglijat un factor important pentru invatare: curiozitatea.

Citeste si:

Cinci beneficii ale curiozitatii

Cum descurajeaza adultii curiozitatea copiilor


Curiozitatea se poate dovedi cel mai util instrument pentru a-i incuraja pe copii sa invete.

Intr-un studiu recent realizat in SUA, 6200 de copii au fost evaluati in privinta rezultatelor la teste de matematica si citire, dar si in privinta comportamentului in clasa, statutului socioeconomic si curiozitatii de care au dat dovada acasa si la gradinita.

Curiozitatea a fost definita in studiu drept "bucuria de a descoperi lucruri noi" sau "motivatia de a cauta raspunsuri la ceea ce nu cunoaste" si a fost masurata printr-un sondaj completat de parinti. Copiii au participat la teste de matematica si citire inainte sa inceapa scoala si la scurt timp dupa ce au inceput.

Rezultatele studiului arata ca un nivel ridicat de curiozitate este asociat cu scoruri ridicate la citire si la matematica, iar copiii mai curiosi se pare ca au abilitati sociale mai bune si un control emotional mai bun decat copiii mai putin curiosi. Copiii cu un nivel ridicat de curiozitate au beneficiat de aceste avantaje chiar daca aveau un nivel scazut de autocontrol, atunci cand vine vorba de directionarea eforturilor catre un scop sau de controlul impulsurilor.

Un rezultat surprinzator este ca un nivel ridicat de curiozitate are efecte mai puternice asupra rezultatelor copiilor care provin din familii cu statut socioeconomic mai scazut. Explicatia cercetatorilor este ca accesul limitat al copiilor din familii sarace la resurse educationale este compensat de motivatia lor intrinseca de a invata lucruri noi.

Cum te pot ajuta aceste informatii:

  • Incurajeaza curiozitatea copilului tau, raspunzandu-i la intrebari si cautand impreuna raspunsurile atunci cand nu le cunosti.
  • Porneste de la interesele copilului tau pentru a-l incuraja sa invete, nu incerca sa ii oferi raspunsuri la intrebari pe care nu ti le-a adresat inca.


Sursa : BigThink.com 


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu