characters characters

Cum poti dezvolta inteligenta unui copil cu ajutorul jucariilor

25 martie 2010    |   457 vizualizări

Exista doua categorii de jucarii: "destepte" - cele care lasa loc gandirii, imaginatiei si inventivitatii copilului - si "proaste" - de care pustiul se satura repede sau care nici nu trezesc interesul, spun psihologii


Atunci cand se joaca, un copil se dezvolta din punct de vedere social, emotional, cognitiv si fizic, sustin specialistii in psihologie. "Jocul este necesar pentru dezvoltarea unui copil. Multi parinti se multumesc sa cumpere celor mici jucarii, dar, cand vine vorba de joaca, o lasa cu totul in seama copiilor. Sunt stanjeniti, prea seriosi, au impresia ca «se prostesc» si se plictisesc imediat", spune psihologul Irina Petrea.

 

De cele mai multe ori, copiii au nevoie de incurajare, pentru a nu se plictisi repede de o anumita jucarie. "Nu e nevoie ca adultul sa dea in mintea copiilor pentru a se juca. Important este ca un parinte sa dea dovada de rabdare", completeaza specialistul.


Mai mult, psihologul subliniaza faptul ca parintii isi pot construi, prin intermediul jocului, o relatie apropiata cu micutul. "Jocul este esential in construirea relatiei cu pustiul, in intelegerea lui si apropierea de el, in castigarea increderii reciproce, in disciplinarea eficienta a acestuia, in prevenirea si rezolvarea unor probleme de comportament si tulburari mai mult sau mai putin severe", argumenteaza Irina Petrea.



Cum trebuie alese jucariile adecvate
Exista doua categorii de jucarii. "Jucariile «destepte» sunt cele care lasa loc gandirii, imaginatiei si inventivitatii copilului. Jucariile «proaste» sunt cele de care copilul se satura repede sau care nu ii starnesc interesul", spune psihologul. Mai mult, daca cel mic are mai putin de 3 ani, adultul trebuie sa citeasca cu atentie eticheta.

 

Jucaria trebuie sa fie adecvata varstei si sa nu prezinte eventuale riscuri precum: sa nu se desprinda vreo parte din ea, care ar putea fi inghitita, sa nu lase par sau puf, sa nu aiba clapete sau alte dispozitive in care copilul poate sa-si prinda degetele sau sa se intepe. In plus, pe piata exista jucarii care degaja compusi toxici atunci cand sunt incalzite in palma micutului. "Pentru siguranta copilului, recomand jucariile din lemn bine slefuit, mari, cat sa se poata juca fara teama ca le-ar putea inghiti ori baga in nas sau urechi, dar si cele din plastic sau cauciuc moale, tot mari", precizeaza specialistul in psihologie.


Petrea spune ca micutii se plictisesc repede de propriile jucarii si mereu vor fi atrasi de altele noi. Pentru ca bugetul este pentru multi dintre noi limitat, psihologul spune ca jucariile trebuie rotite. "Daca are multe, sigur nu se poate juca cu toate in fiecare zi. Cu unele nu se mai joaca saptamani si luni de zile. Tot vazandu-le, se plictiseste de ele. Ca parintii sa nu fie nevoiti sa cumpere in permanenta altele noi jucarii, recomand adultilor sa lase copilului saptamanal la dispozitie un anume numar de jucarii - zece sunt suficiente - si sa le stranga pe celelalte. In saptamana urmatoare jucariile trebuie schimbate sau inlocuite pe rand. Tine-ti cont si de preferintele lui. Daca are o jucarie noua, se va juca mai mult cu aceasta", exemplifica psihologul Petrea.

Sursa: www.gandul.info

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu