characters characters

Copiii vorbesc despre costurile "ascunse" ale educatiei

02 septembrie 2010    |   622 vizualizări
In cadrul editiei din acest an a Forumului National al Copiilor (31 mai-3 iunie 2010), un grup format din 20 de copii si tineri a analizat problema costurilor "ascunse ale educatiei", modul in care acestea afecteaza accesul la educatie si fenomenele care genereaza aceste costuri. Membrii grupului au propus si unele solutii pentru inlaturarea acestor costuri.

Rezultatele acestei consultaricu copiii au fost sintetizate de Stefania Minia (16 ani, Lupeni, Hunedoara).

 

Iata cateva exemple:

Toate aceste costuri incep de la rechizite. Caietele, creioanele si altele aduc dureri de cap fiecarui parinte.

 

Solutia:

Statul trebuie sa aloce pentru primul an din fiecare ciclu scolar rechizite speciale pentru toti copiii (sau cel putin pentru cei defavorizati socio-economic).

 

Hainele sunt o alta problema a parintilor. Fiind un mediu educational, copiii trebuie sa se prezinte decent imbracati, cu atat mai mult cu cat o vestimentatie mai saracacioasa poate duce la marginalizare de catre colegi. In acest caz, cu siguranta veti ridica problema uniformelor si veti spune ca sunt folositoare. Da, sunt- sunt un cost in plus pe langa toate hainele acelea.

 

Solutia:

Eliminarea uniformelor si inlocuirea lor cu insigne obligatorii, mult mai ieftine. O durere de cap in minus pentru parinti.

 

In fiecare semestru platim fondul clasei, iar fondul scolii este platit o data pe an.Totodata, de cele mai multe ori, din fondul scolii sau din contributii separate sunt platite firme de paza, acest lucru din cauza faptului ca nu suntem organizati. Ar fi de ajuns doi politisti comunitari intr-o unitate scolara, dar cum acest lucru nu se intampla, iar parintii isi doresc sa aiba copiii in siguranta, platim firme. Aceasta lipsa a securitatii favorizeaza producerea violentei atat in scoala, cat si in perimetrul acesteia.

 

Solutia:

Statul trebuie sa asigure prezenta gratuita a unor forte de ordine care sa se ocupe de paza scolii si protectia copiilor (automat nu ar mai fi necesar un fond pentru paza suportat de catre parinti).

 

O alta cheltuiala legata de educatie este transportul, deoarece sunt multi copii care locuiesc mai departe de scoala sau chiar fac naveta intre localitati. Dar cum nu exista autobuze ale elevilor pentru fiecare scoala, copiii sunt nevoiti sa circule cu transportul in comun, ale carui costuri sunt decontate de foarte putine ori.

 

Solutia:

Dotarea scolilor cu autobuze care sa fie la dispozitia elevilor.


Sursa: Salvati Copiii

 

Tu ce alte costuri "ascunse"  identifici si ce solutii propui?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu