characters characters

Copiii neinsotiti si separati de familie care fug din Ucraina in urma escaladarii conflictului trebuie protejati

15 martie 2022    |   528 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copii refugiati din Ucraina separati de familie
Declaratia comuna a Directorului Executiv al UNICEF, Catherine Russell, si a Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Filippo Grandi

„In ultima saptamana, peste un milion de refugiati au fost obligati sa fuga din Ucraina pentru a beneficia de siguranta si protectie. Sute de mii sunt copii. Multi dintre cei care fug din tara sunt neinsotiti ori au fost separati de parintii lor sau de membrii propriilor familii.

Copiii lipsiti de ingrijire parinteasca sunt expusi unui risc crescut de violenta, abuz si exploatare. Cand acesti copii se deplaseaza intr-o alta tara, riscurile sunt si mai numeroase. De asemenea, riscul ca acestia sa fie traficati este mai mare in timpul situatiilor de urgenta. UNICEF si UNHCR indeamna toate tarile vecine afectate de aceasta situatie sa asigure identificarea si inregistrarea prompta a copiilor neinsotiti si separati de familie care fug din Ucraina, dupa ce le permit accesul pe teritoriul lor.

Statele ar trebui sa ofere spatii sigure copiilor si familiilor in apropierea punctelor de frontiera si sa ii puna in legatura cu sistemul national de protectie a copilului. Actuala criza presupune si extinderea rapida a capacitatii de acordare a ingrijirilor de urgenta prin personal de ingrijire verificat in prealabil, prin servicii critice pentru protectia copiilor, inclusiv impotriva violentei de gen, si prin mecanisme de identificare si reunificare a familiei.

Copiii care au trecut granita fara familiile lor pot beneficia de protectie prin plasarea temporara la un asistent maternal sau prin intermediul altor servicii comunitare din cadrul sistemului public. Nu ar trebui realizate adoptii in timpul situatiei de urgenta si imediat dupa aceasta. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a reuni copiii si familiile lor atunci cand este posibil acest lucru si cand reunificarea este in interesul superior al copilului.

Aproape 100.000 de copii, jumatate dintre ei cu dizabilitati, traiesc in institutiile de tip rezidential si in internatele din Ucraina. Multi dintre acesti copii au rude in viata sau tutori legali. Ne-au fost semnalate institutii care incearca sa mute copiii in tarile vecine sau chiar mai departe pentru a fi in siguranta. Recunoastem ca, in anumite circumstante, evacuarile umanitare pot salva vieti si apreciem eforturile realizate pentru a duce copiii intr-un loc sigur, insa este important sa se ia masuri speciale in concordanta cu interesul superior al copiilor si sa se obtina consimtamantul parintilor sau al persoanelor responsabile de copii. Demersurile de relocare sau evacuare nu ar trebui sa duca sub nicio forma la separarea familiilor.

Persoanele responsabile din punct de vedere juridic de copiii aflati in institutiile din Ucraina trebuie sa se asigure ca evacuarile se realizeaza in conformitate cu instructiunile autoritatilor nationale. Deplasarile trebuie raportate autoritatilor competente din Ucraina si din tarile vecine dupa trecerea granitei si, pe cat posibil, copiii ar trebui evacuati cu documentele de identitate si cu dosarele lor.

UNHCR si UNICEF isi exprima recunostinta statelor pentru solidaritatea si disponibilitatea de care au dat dovada in ceea ce priveste sprijinirea copiilor neinsotiti si separati de familie prin actiuni de relocare. Totodata, trebuie sa reamintim faptul ca acesti copii neinsotiti si separati de familie sunt deosebit de vulnerabili, iar nevoile lor imediate si mentinerea lor in siguranta trebuie sa devina prioritati pe termen scurt pana la identificarea unor solutii pe termen lung, tinand cont de interesul superior al copiilor.

UNHCR si UNICEF se angajeaza sa lucreze cot la cot pentru a ajuta autoritatile nationale sa protejeze copiii, asigurandu-se ca interventiile urmaresc cu prioritate siguranta si protectia acestor copii".

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu