characters characters

Copii cu probleme sau copii problema?

Cum isi dau seama cadrele didactice daca elevii au probleme de sanatate emotionala

22 octombrie 2018    |   3778 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copii cu probleme sau copii problema
Cum pot parintii si cadrele didactice sa isi dea seama daca anumite comportamente ale copiilor sunt doar „revolte” normale sau daca sunt semne ale problemelor de sanatate mintala?

„Copiii nu vin la scoala si spun Azi o sa ma port ingrozitor.” arata Pepe Si'lasio, profesor la Liceul Wales din Sheffield. Aproape 80% dintre problemele cu care se confrunta scolile pot fi asociate in mod direct cu probleme din viata copiilor, arata acesta.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Anxietatea si problemele de concentrare a atentiei

Legatura dintre anxietate si agresivitate


Iar studiile par sa confirme aceasta ipoteza. Cercetari realizate de Mental Health Foundation arata ca atunci cand copiii sunt ingrijorati sau tristi sau au probleme de sanatate emotionala, acestia nu se manifesta doar prin plans, izolare sau autovatamare.

Un sfert dintre cei peste 1300 de copii cu varsta intre 10 si 15 ani care au participat la cercetare au declarat ca atunci cand se simt tristi sau anxiosi, intra in conflicte sau discutii in contradictoriu. Un alt sfert dintre participanti au declarat ca le este greu sa isi faca temele atunci cand se simt trisit sau ingrijorati.

Ambele tipuri de comportamente (nerealizarea temelor si agresivitatea) ii pot pune pe copii in situatii dificile la scoala.

De ce este agresivitatea legata de anxietate? Anxietatea apare atunci cand mintea noastra percepe o amenintare.Pentru copiii cu tendinte catre anxietate, o amenintare inseamna orice este nou, dificil, stresant sau nefamiliar. Cand simtim anxietate, corpul nostru este pregatit pentru aparare sau pentru fuga, avand loc o activare a organismului. De aceea, atunci cand copiii sunt stresati, pot reactiona agresiv: corpul lor este pregatit pentru „lupta”.

Dr Antonis Kousoulis, director al Mental Heatlh Foundation, arata ca de obicei copiii cu probleme de sanatate mintala sunt deseori etichetati drept copii-problema mai degraba decat copii cu probleme. „Ei sunt copiii care fac probleme, care intrerup lectiile – sau asa sunt vazuti.”.

Acesta este cazul baietilor mai ales, care au comportamente de externalizare. Ei tind sa intre in conflicte fizice si verbale si pot sa devina mult mai frustrati. Fetele tind sa isi internalizeze sentimentele si emotiile - ele de obicei vor doar sa fie lasate in pace.

Cum isi pot da seama parintii si cadrele didactice ca un copil are probleme de sanatate emotionala?

Frecventa comportamentelor dificile si gradul lor de intensitate sunt indicii ale unor eventuale probleme de comportament ale copiilor.

Este bine de stiut ca majoritatea copiilor vor testa limitele, au probleme in a-si controla comportamentul si nu reusesc sa comunice foarte bine din cand in cand.

Cand aceste comportamente persista in ciuda masurilor pe care le luam si cand pun in pericol siguranta copiilor sau a celor din jur, este nevoie sa investigam in profunzime.

Sursa: BBC.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu