characters characters

Cat costa orele de sport pentru copii

04 noiembrie 2009    |   815 vizualizări

Autor: Mirona Hritcu

Cursurile de initiere intr-un sport costa maximum 200 de lei lunar. Este insa o investitie  pe termen lung, asigurand evolutia copiilor pe toate planurile. In continuare, cele mai populare variante.

Fotbal
Cel mai popular sport din lume se dovedeste cel mai practicat si de catre micutii romani, dar si unul dintre cele mai accesibile. „Antrenamentele dureaza o ora pentru cei mici, de doua ori pe saptamana, iar taxa lunara este de 60 de lei“, spune fostul fotbalist Marius Baciu, acum proprietar, in Medias, al unei scoli de fotbal la care se antreneaza 200 de copii. Alte cluburi, cum este cel al lui Gica Popescu, de la Craiova, nu percep nicio taxa. Are insa deja pe lista de asteptare peste o mie de doritori.

Calarie
„Copiii ar veni de la o varsta foarte frageda, dar experienta ne-a invatat ca pot asimila ce invata doar incepand cu 6-7 ani“, spune Madalina Aioanei, antrenor de echitatie. „In zece lectii se decide daca un copil este facut pentru acest sport, daca ne referim la performanta. In ceea ce priveste exclusiv activitatile de agrement, aici n-ai nevoie de talent, ci doar de curaj“, spune Ion Dulugeac, administratorul Clubului de Hipism Mogosoaia. In general, preturile variaza intre 50 si 70 de lei pentru 30 de minute.

Scrima
Cea mai buna varsta pentru a va da copilul la acest sport este de 4-5 ani. „Cursul de inceput, de baza, dureaza aproximativ o luna, iar per total, initierea dureaza cam un an“, spune Petrica Ungureanu, antrenor in cadrul Clubului Engarde din Bucuresti. Principalul avantaj este ca, „fata de alte sporturi individuale, in scrima victoria nu revine celui cu un fizic robust, ci aceluia care se dovedeste a fi mai inteligent si mai indemanatic“, motiv pentru care, spune Petrica Ungureanu, „scrimerii se situeaza pe primul loc in privinta vitezei de reactie, inaintea pilotilor de incercare ori a boxerilor“. Pentru cei interesati, costul unui curs este cuprins intre 30 si 60 de euro pe luna.

Tenis
Se stie ca tenisul este un sport scump, iar faptul ca majoritatea marilor jucatori au avut teren in curte inca de mici are o explicatie. In Bucuresti, majoritatea cluburilor cer pentru o ora de initiere circa 50 de lei. In provincie, ca de obicei, cursurile sunt mai accesibile: Clubul Magic Tenis din Craiova taxeaza cu 25 de lei pe ora, iar Winners Tennis Club din Cluj, cu 30 de lei. De retinut ca acestea sunt tarifele pentru cursurile in sistem de grupe - antrenamentul individual costa, de obicei, dublu.
 

 
Inot
Inotul si mersul pe bicicleta sunt primele sporturi pe care ar trebui sa le deprinda un copil sanatos. Dovada ca „am avut si cereri pentru copii de sase luni“, spune antrenorul iesean Florin Sabaiduc. In opinia sa, „ai invatat sa inoti doar daca ai reusit sa te mentii 100 de metri fara pauza“. Efort care unui copil de sub patru ani ii va lua, atentie, nu mai putin de un an. O sedinta de initiere in inot costa, in general, 20 de lei, dar poate ajunge si la 60 de lei, cum este cazul piscinei Bery Fitness din Bucuresti.

Baschet

Orele de educatie fizica de la scoala constau, adesea, in lectii de baschet, asa ca preferinta multor copii, fete si baieti deopotriva, pentru practicarea acestui sport si in timpul liber este fireasca. „Varsta  la care se incep, de obicei, cursurile, este de 9-10 ani“, spune Radu Costea, director la Scoala de Baschet. Taxa perceputa lunar de el este de o suta de lei pentru doua antrenamente pe saptamana. In alte cazuri, cursul poate costa de doua ori mai mult (Baschet Club Slam, Bucuresti) sau o suma modica, de cateva zeci de lei (bazele sportive scolare).

Arte martiale
Fie ca e vorba de specializari „banale“, precum karate sau judo, fie de altele, mai putin cunoscute, precum ninjutsu sau shiatsu, artele martiale sunt, de zeci de ani, in topul preferintelor parintilor cand decid sa-si dea copilul la un sport. Motivele? „Pentru cei mai mici este vorba de adoptarea unei atitudini sanatoase sau despre invingerea timiditatii, iar pentru liceeni primeaza nevoia de autoaparare“, explica Bogdan Todirita, de la clubul Chinese Shaolin Kung Fu. In majoritatea cluburilor din tara, cursantii sunt taxati cu 120 de lei pentru trei antrenamente saptamanal.

Handbal
„Suntem singurul sport din Romania care nu perce¬pe niciun ban amatorilor. Doar cand e vorba de deplasari pentru competitiile nationale, clubu¬rile percep un comision lunar, de circa 30 lei“, spune Doru Manea, presedintele Asociatiei Municipale de Handbal din Capitala. Cei care vor sa faca per¬formanta in handbal trebuie sa stie ca un bun sportiv se formeaza in sapte-zece ani, iar pregatirea incepe rareori mai devreme de varsta de 8 ani. De asemenea, cursurile se tin mai putin in cluburi private, ci mai degraba in bazele sportive scolare.

Sursa: www.capital.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu