characters characters

Bacul, „pseudo-examen”

24 martie 2010    |   454 vizualizări

 
Nici nu s-a lansat bine in dezbatere Legea educatiei ca au si inceput sa curga primele critici, nemultumiri, dar si nelamuriri pe forumul site-ului www.unpasinainte.edu.ro.


Cele mai multe dintre acestea sunt critice privind examenul de bacalaureat, invatamantul obligatoriu pana la 16 ani, educatia timpurie si faimosul portofoliu de admitere la liceu. Astfel ca noua forma a bacalaureatului cu doua probe scrise si doua orale este intitulata „pseudo-examen” sau „o formalitate”, clasa pregatitoare este „aceeasi Marie, cu alta palarie”, invatamantul obligatoriu de 16 ani „e o masura de suprafata”, iar portofoliul este unul “de mantuiala”.


Potrivit dezbaterilor lansate pe forum, Bacul cel nou „va duce la bagatelizarea acestuia si la cresterea numarului de promovabili pana la 100% pe tara. Ceea ce este o aberatie! Ministerul ar trebui sa stie ca in lumea civilizata un examen este considerat corect atunci cand un procent de maxim 60-70% dintre elevi il promoveaza”, scrie o persoana pe site.


Dupa ceva critici urmeaza si o neclaritate: „Mai sunt valabile variantele de la limba romana scris de anul acesta si pentru anul trecut?”. Probabil ca raspunsul va veni de la ministrul Educatiei, care va incerca sa-i lamureasca la ora de videochat, programata zilnic. Si mai mult de atat, examenul de bacalaureat pare ca a ajuns o formalitate si un „pseudo-examen”, dupa cum scrie o persoana: „Bacalaureatul a devenit deja o formalitate, nu are nici un rost, simpla prezenta la probele orale/practice fiind suficienta pentru promovare. Vai, vai, unde ajungem fratilor? De ce mai dati acest pseudo-examen?”.


Supararile romanilor ajung, insa, pana la gradinita. „Educatorii isi vor pierde grupa pregatitoare, invatatorii vor trebui sa lucreze cu copii mici, parintii vor spune ca nu avem infrastructura, cum ii vom convige pe toti?”, se intreaba o persoana pe site. Aceasta scoala timpurie este, de fapt, "aceeasi Marie cu alta palarie". „Grupa pregatitoare este si acum, numai ca elevii ajunsi in clasa I, dupa grupa pregatitoare se plictisesc la scoala. Educatoarele fac chestiuni de clasa I la gradinita.”


De asemenea, romanii par ca se indoiesc ca masura Ministerului Educatiei de a tine elevii in scoala pana la 16 ani va reduce abandonul scolar, deoarece elevul daca vrea sa paraseasca scoala o va face oricum: „Cred ca e o masura de suprafata”. Si de programul „Scoala dupa scoala” se indoiesc romanii, conceput, de altfel, nu ca un lucru rau, dar cam greu de realizat din lipsa de infrastructura, personal didactic, finantare.



Articol complet: www.cotidianul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu