characters characters

Bacau: Centrul „Delfinul“, o sansa pentru autisti

15 ianuarie 2010    |   528 vizualizări
 

In patru ani, peste 200 de copii diagnosticati cu autism au beneficiat de terapie si consiliere. Centrul ofera micutilor atat suport medical, cat si psihologic, timp de doi ani. In prezent, 12 copii cu autism din Bacau sunt ingrijiti aici.

Familiile care au copii cu autism pot spera la ameliorarea situatiei acestora. Este si cazul familiei Palade, care are un baietel de 6 ani si care a apelat la ajutorul specialistilor de la Centrul „Delfinul“, infiintat de Asociatia Betania in februarie 2005. „Am aflat de la o cunostinta despre Centrul «Delfinul». Baiatul nostru era intr-o stare foarte proasta si nu stiam ce sa mai facem cu el. Dupa doi ani la centru, a inceput sa vorbeasca si-si coordoneaza mult mai bine miscarile. Practic, ne recastigam copilul cate putin in fiecare zi“, spune Ioan Panait.

Suport medical si psihologic
In prezent, 12 copii cu autism, cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, beneficiaza de serviciile Centrului „Delfinul“. Din 2005 si pana acum, peste 200 de copii au fost ajutati de specialistii de aici. „Un obiectiv important este cresterea gradului de autonomie personala si a nivelului de functionare intelectuala a beneficiarilor proiectului, dar si formarea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si interactiune in vederea insertiei sociale“, a declarat Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania. Proiectul este considerat important de catre beneficiari. „Este o sansa uriasa pentru un copil cu autism sa beneficieze de terapie si sa poata spera ca va redeveni sanatos“, crede Ioan Palade, parinte.

Specialistii care lucreaza la Centrul „Delfinul“ ofera atat terapie medicala, cat si consiliere psihologica. Ei urmaresc reabilitarea micutilor prin terapii comportamentale si psihomotrice, formarea si organizarea autonomiei personale, dar si prin logopedie si hidrokinetoterapie. De asemenea, parintii sunt consiliati, astfel incat sa stie mai bine cum sa-si ajute copiii. Micutii sunt asistati doi ani. Un an il petrec in grupa I, de terapie intensiva, iar apoi ajung in gupa a II-a, de tranzitie, grupa ce pregateste iesirea din centru. In functie de nivelul de recuperare, dupa cei doi ani, copilul va fi directionat catre o unitate de invatamant speciala sau de masa.

Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu