characters characters

Bacalaureatul a inceput astazi cu proba orala la romana.

15 februarie 2010    |   385 vizualizări


Peste 200.000 de elevi sustin astazi prima proba a examenului de Bacalaureat. Va fi primul test din noul experiment al Ministerului Educatiei. Timp de trei zile, ei vor fi repartizati pentru proba orala la limba romana. Elevii nu vor primi note sau calificative, ci un certificat de competente. Proba poate fi trecuta si cu zero puncte.

Pentru prima data, Bacalaureatul incepe in timpul anului scolar. Proba orala la limba romana se va desfasura pe 15, 16 si 17 februarie. Toti cei peste 200.000 de elevi vor fi repartizati in peste 1.400 de centre de examen. Luni vor fi examinati 83.233 de candidati, marti 75.689 de candidati, iar miercuri isi vor testa cunostintele 45.778 de elevi. Candidatii nu vor fi notati, ci vor primi certificate de competete, de la nivel mediu, pana la cel de avansat.

Orice elev prezent la examinare va promova proba orala a Bacului
Subiectele vor avea un grad de dificultate care sa permita rezolvarea lor in maximum 10-15 minute. Elevului ii este permis sa ia si 0 puncte, pentru ca singura conditie pentru a trece Bacul oral este simpla prezenta. Probele orale vor continua in semestrul al doilea.
Potrivit Ministerului Educatiei, problele orale ale examenului de Bacalaureat vor avea loc in perioada:
- 19 – 29 aprilie 2010  la  competente digitale
- 31 mai – 4 iunie 2010  la limba moderna

Probele scrise la Bacalaureat se vor desfasura:
- 28 iunie 2010  la limba si literatura romana
- 30 iunie 2010 la matematica sau istorie, in functie de profil
- 2 iulie 2010  la o proba la alegere
Profesorii ar putea participa la Bac fara sa primeasca bani in plus
Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca abia saptamana viitoare vor lua o decizie daca ii vor mai plati pe profesori sau nu. Vestea a nemultumit sindicatele, care spun ca nu vor munca suplimentara, pe gratis.
"Nu este normal pentru munca suplimentara colegii nostrii sa nu fie platiti . Nu avem informatii in acest moment ca unii profesori nu vor dori sa se prezinte la acestre probe. Nu este exclus insa ca urmatoarele probe sa intre sub incertitudinea unor eventuale forme de protest" a spus vicepresedintelel FSLI, Liviu Marian Pop.

Explicatia Ministerului este simpla: bacalaureatul se sustine acum in timpul anului scolar, cu profesorii de la clasa. Asadar nu ar mai fi nevoie de bani in plus la salariile dascalilor.

Anul trecut, sumele acordate profesorilor pentru supravegherea examenului si corectarea lucrarilor au fost considerabil diminuate fata de 2008. Astfel, daca in 2008, profesorii evaluatori la examenul de bacalaureat au primit 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectata, anul trecut au primit doar 4 lei.
Profesorii din comisiile pentru examinarea orala au primit cate 2 lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere a fost platita cu 25 de lei, in timp ce in 2008 se primeau 4,7 lei pentru fiecare elev evaluat, respectiv  64 lei pe zi pentru supraveghetori.
Cel mai mult au primit universitarii, presedinti ai centrelor de examen si ai centrelor de evaluare, ale caror indemnizatii pentru bacalaureat au pornit in 2009 de la 800 de lei, fata de minimum 1.150 de lei in 2008.

Peste 3.000 de politisti vor asigura ordinea si siguranta publica la probele orale ale Bacului

Politistii asigura masurile de ordine si siguranta publica la cele 1.396 de unitati de invatamant din intreaga tara in care va avea loc examenul.

In scopul realizarii acestui obiectiv, vor actiona, conform competentelor, 3.335 de politisti (2.487 de la structurile de ordine publica, 756 de la structurile de politie rutiera si 92 de specialisti din cadrul structurilor de investigatii criminale).

Sursa:www.realitatea.net
 
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu