characters characters

Bacalaureat 2010: Cum sa inveti in trei pasi

11 februarie 2010    |   418 vizualizări
 

In ajunul bacalaureatului, parintii devin mai stresati de examen decat elevii si pun multa presiune pe ei. Evz.ro a consultat specialistii sa afle cum trebuie sa invete elevii pentru bacalaureat, ce stimulente sa foloseasca si cum ar trebui sa se comporte parintii.

 

Elevii au nevoie sa invete cum sa invete

 

Asa sustine psihoterapeutul Cristiana Levitchi , explicand ca fiecare are un stil aparte de invatare. „Unii scriu, altii subliniaza, altii invata cu voce tare, altii fac scheme sau deseneaza”, spune ea, subliniind ca orice forma de invatare aplica, principiul cel mai important este sa inceapa din timp.

 

De asemenea, este important sa nu se aglomereze in ultimul moment si sa nu uite sa se si relaxeze.


O scurta reteta

 

Psihologul Eugen Dumbrava, managing partner la Habar Consulting, crede ca si profesorii ii pot ajuta pe elevi sa isi faca un plan bun.

 

El recomanda urmatorul scenariu:
1. citeste toate materialele incluse in bibliografie, cu setarea mentala de a nu retine ceva in urma lecturii
2. citeste pentru a doua oara materialele si fa un foarte scurt rezumat pe hartie, astfel incat o lectie sau o tematica anume sa nu ocupe mai mult de o pagina, doua, cu setarea mentala de a nu fi stresat
3. citeste doar rezumatul tematic sau al lectiilor parcurse si la sfarsitul fiecarui capitol/lectie verifica ce ai retinut (fie autoverificare, fie cu ajutorul altcuiva sau prin sondaj)

 

La toate acestea se adauga o buna organizare a timpului si o buna planificare a materiei, pe zile si ore. „Avem exact acelasi numar de ore pe zi ca Pasteur, Michelangelo, Maica Tereza, Albert Einstein. Organizarea timpului este totul”, spune psihologul.

 

Parintii, sa fie parteneri, nu politai

„Parintii au nevoie sa nu mai fie excesiv de preocupati de examenul copilului lor. Ei merg la serviciu, iar copilul la scoala”, precizeaza psihoterapeutul Cristiana Levitchi, completand ca fiecare isi asuma o anumita responsabilitate.

 

Presiunea pe care o pun parintii ii poate programa inconstient pe copii pentru esec, mai spune aceasta, subliniind ca anxietatea adultilor se transmite asupra copiilor.  De aceea, parintii sa fie relaxati si sa il incurajeze pe copil, sa nu fie cicalitori si amenintatori si nici sa nu conditioneze o recompensa de notele de la examen.  „Sa dea exemplu personal!”, mai spune aceasta.

 

Cel mai bine ar fi ca adultii sa devina parteneri ai copiilor, si nu politai, dupa cum spune psihologul Eugen Dumbrava.  „Sa convina de comun acord care sunt resursele de care au nevoie: financiare, de mediu si relationale” si sa analizeze eficienta planului de invatare, discutand onest despre capcanele memorarii superficiale. O alta solutie este sa apeleze, cu incredere,  la psiholog.

 

Ce fel de stimulente sa foloseasca elevii

Eugen Dumbrava nu recomanda lecitina sau alte pilule, ci mai degraba linistea si o gandire optimista. „Sa nu faca presupuneri false, sa aiba simtul umorului si sa se poarte ca si cum este imposibil sa rateze, sa faca sport sau miscare, sa doarma bine si sa bea macar doi litri de apa zilnic”. Psihologul conchide ca invingatorii devin invingatori facand ceea ce invinsii nu se pot hotari sa faca.

 

Sursa: www.evz.ro

Tu cum esti alaturi de copilul tau in perioada examenelor? Intampina dificultati adolescentul tau in pregatirea pentru bacalaureatul de anul acesta?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu