characters characters

Acasa cu copilul sau la serviciu?

15 februarie 2010    |   452 vizualizări
   
In perioada de criza economica, femeile de cariera isi pot demonstra ambitia revenind la serviciu cat mai repede din concediul de maternitate. Acest lucru inseamna insa asumarea a doua roluri in acelasi timp: de mama si de angajata.

Florentina M. este angajata la o firma de consultanta
de top. La sase luni dupa ce a nascut era inapoi la munca. Nu si-ar fi permis sa stea acasa, castiga mai mult decat ar fi primit din indemnizatia pentru cresterea copilului. Si nici nu ar fi putut. Are un alt ritm. "In general, o astfel de persoana nu se simte confortabil sa se rupa de mediul profesional pe o perioada atat de lunga. Va cauta si alte provocari o data ce si-a stabilit o oarecare rutina in noul rol de mama", precizeaza Ioana Moholea, Project Manager People Centric.
Astfel, pentru femeile orientate catre o cariera profesionala, revenirea mai repede la serviciu din concediul de maternitate poate semnifica acceptarea unui program de lucru part-time sau chiar full-time. Cele mai multe se intorc dupa sase luni sau un an de stat acasa.
"In ceea ce priveste punctul de vedere al angajatorilor, majoritatea tind sa asocieze revenirea timpurie la job cu o serie de calitati precum: ambitia, implicarea si placerea de a lucra, responsabilitatea si loialitatea fata de firma", completeaza Ioana Moholea.

Dorinta de a deveni mama, mai puternica decat cariera

Maria S. sta acasa cu fetita de aproape un an. Inainte de a deveni mama, Maria S. a investit in educatia ei, a invatat pentru a fi admisa in Barou, a dat examen pentru a intra in magistratura. Maria S., care are 35 de ani, este de meserie judecator. Chiar daca era la inceputul arierei ei ca judecator, femeia de 35 de ani a decis sa stea acasa pe tot parcursul concediului de maternitate, respectiv doi ani, pentru a-si creste fetita. Rezolvarea diferitelor spete, noptile intregi petrecute citind legislatie au fost inlocuite de "cursuri" mai putin elevate, de schimbat scutece, de alaptat etc.

Maria S. nu este singura femeie care a optat sa stea acasa doi ani. Primeste in fiecare luna 85% din salariul pe care il avea inainte de a naste, iar acest lucru i se pare multumitor. Nu isi face griji pentru jobul ei. De fapt, nu mai are nici alte griji cotidiene. Copilul a devenit prioritar.

Care este insa perioada optima pe care ar trebui sa o petreaca o femeie de cariera in concediul de maternitate, tinand cont de criza economica?
"Inainte de criza, majoritatea femeilor alegeau sa stea cu copilul maximum sase luni, apoi reveneau la serviciu. In ultimul timp insa, in special femeile din domeniile afectate direct de disponibilizari masive sau de o "inghetare" a businessului aleg sa stea acasa un an, poate chiar un an si jumatate", spune Alina Negrea, Senior Partner APlus Performance.
 
Sursa:www.romanialibera.ro
 
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu