characters characters

Absenta unui parinte e asociata cu comportamente de risc la copii

24 octombrie 2016    |   769 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

absenta unui parinte
Un studiu recent publicat arata ca absenta unuia din parinti creste riscul consumului de alcool si tutun in randul copiilor atunci cand se apropie de varsta adolescentei. Se pare ca absenta unui parinte in primii 7 ani din viata unui copil, fie ca urmare a unui deces, divort sau a plecarii la munca in strainatate este asociata cu un risc de doua ori mai mare de a fuma si cu un risc de 1,5 ori mai mare de a consuma alcool, inaintea varstei de 11 ani.

Rebecca Lacey, unul dintre autorii studiului, spune ca stresul din primii ani de viata conteaza si contribuie foarte mult in adoptarea acestor comportamente de risc, iar copiii au nevoie de un sprijin extra atunci cand unul din parinti este absent.

Studiul de fata a fost unul longitudinal si a implicat peste 11 000 de copii studiati la 9 luni, la 3 ani, 5 ani, 7 si 11 ani.

Studiile anterioare au aratat ca absenta unui parinte in copilarie este asociata cu aparitia comportamentelor de risc (consum de alcool si fumat) la maturitate, iar studiul prezent arata ca aceasta asociere apare si in copilarie.

Astfel, 4% din baieti si 2% din fete au incercat sa fumeze pana la 11 ani, iar 15% dintre baieti si peste 10% dintre fete au declarat ca au consumat alcool pana la 11 ani. Mai mult de un sfert dintre copii au trecut prin experienta absentei unui parinte pana la varsta de 7 ani.

Studiul nu arata daca este mai agravanta absenta mamei sau a tatalui si nici care este rolul varstei la care a aparut aceasta absenta. „Stim ca aceste lucruri sunt asociate, insa nu stim daca unul il cauzeaza pe celalalt”, a mai spus Lacey.

„Schimbarile semnificative in primii ani de viata ai copilului au un impact asupra dezvoltarii lui, asupra sanatatii si comportamentelor de risc ulterioare, asa ca acest studiu nu doar ca aduce informatie in plus legata de acest aspect, dar ne arata si ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne orienta copiii catre o dezvoltare armonioasa.Interventiile timpurii pot fi in mod particular importante pentru copiii care au suferit pierderea sau separarea de catre un parinte.”, mai spune autoarea studiului.

Sursa: TheGuardian.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/mateusd/14116671572/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu