characters characters

Secretul unui parinte bun

Propus de: Totul despre Mame   |   03 iulie 2013    |   1256 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Dupa ce am devenit mama, m-am simtit pentru o vreme o sursa nesecata de intelepciune pentru viitoarele mamici sau pentru cele care aveau un copil mai mic decat al meu. In timpul sarcinii, am devenit experta in ecografii si greata de dimineata, iar dupa nastere, dezbateam  cu aplomb avantajele si dezavantajele epiduralei si ale cezarianei, desi nascusem natural.


Nu abordam aceste subiecte neintrebata, ci veneam in ajutorul unor femei care aveau nevoie de ajutorul meu. Desi trebuie sa recunosc ca am fost oprita de sotul meu in diverse ocazii in care impartaseam cu un prieten de-al lui parerile despre pompe de alaptat si violenta actului ginecologic. Dar intentia mea era buna.

La polul total opus se afla prietena mea cea mai bun, care avea deja doi baieti –cel mai mic in varsta de 3 ani – si care refuza sa cada in capcana raspunsurilor atotstiutoare. „Crezi ca e bine sa doarma cateva ore pe noapte cu noi sau trebuie sa il las singur?” Raspunsul ei venea rezervat: „Nu stiu, tu cum simti ca e mai bine? Este linistit copilul?” si ma lasa perplexa:  cum sa fim linistiti, incercam sa evitam sindromul mortii subite a bebelusului!

Nu eram linistiti pentru ca eram convinsi ca mamele cu experienta au descoperit secretul cresterii copilului „asa cum trebuie” si ca noi, proaspetele mamici, trebuia sa li-l „smulgem” cumva. Din acelasi motiv impartaseam din experientele si informatiile mele cu celelalte mame si nu intelegeam reticenta altor persoane in a oferi un sfat – doar nu puteau fi acuzati de malpraxis daca se indurau sa dea o recomandare!
Am inteles dupa un timp, dupa ce am trecut prin teorii de parenting si sfaturi de la experti. Am inteles ca reteta unei mame bune este una singura: aceea ca nu exista nicio reteta! Pot merge mai departe si pot spune ca cei care sustin ca exista o reteta universala de parenting sunt doar niste impostori care incearca sa iti vanda o carte de parenting.

Am inteles de asemenea ca a fi parinte se invata pe parcurs. Nu doar pentru ca atat tu, cat si copilul va schimbati si evoluati, ci si pentru ca in timp cauti noi modele de comportament, solutii si recomandari pe care le pui in practica si care au mai mult sau mai putin succes. Adaptezi solutiile, incerci din nou, gresesti, te bucuri ca ai gasit rezolvarea sau descoperi ca nu mai e nevoie de nicio solutie, pentru a disparut problema de la sine.

O data ce descoperi acest lucru, renunti sa iti expui concluziile, tocmai pentru ca inca nu ai ajuns la ele –ai doar ipoteze de lucru,  rezultate partiale si teorii pe care urmeaza sa le confirmi sau sa le infirmi. Devii tacuta si diplomata, pentru ca acum intelegi cat de provizorii sunt solutiile si teoriile de parenting. Doar dupa 18 ani de cariera de mama poti spune un lucru cu certitudine: acesta a fost cel mai frumos proiect al tau si cel mai miraculos – ati supravietiut atat tu, cat si copilul.


Nu sunteti convinsi ca asa stau lucrurile? Iata un exemplu: crizele de plans. Sunt de neevitat, apar la orice copil. Credeti ca poate vreun parinte de pe lumea aceasta sa spuna cu mana pe inima ca stie cum trebuie sa procedam in aceasta situatie? Trec prin crizele de plans ale copiilor pentru a doua oara, cu al doilea copil si inca nu sunt sigura ca trebuie sa le opresc de la primele secunde sau daca trebuie sa le accept cu rabdare. Asa ca sfarsesc prin a le face pe amandoua.

Acum, cand vorbesc despre cresterea copilului, cel mai des rostesc expresii precum „Nu stiu, s-ar putea, tu cum te simti?”, „E doar o etapa, o sa treaca, ai rabdare.” si simt nevoia sa incep fiecare fraza cu „Eu”: „Eu asa am facut...”. De cele mai multe ori, mamele care trec printr-o situatie dificila nu au neaparat nevoie de un sfat, ci mai degraba de o vorba buna si de incurajare.

Tu crezi ca exista o reteta de succes de crestere a copilului?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe