characters characters

Secrete de familie

Propus de: Delia Lungu   |   27 aprilie 2015    |   1100 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

doua fete spunandu-si un secret
Am putea crede ca in viata contemporana nu mai exista secrete. In epoca selfie-urilor si a Facebook-ului, oamenii dezvaluie in mod constant detalii despre viata lor personala. Camerele video inregistreaza orice miscare, telefoanele mobile stiu unde ne aflam in orice moment. Totul se poate cunoaste daca stii unde sa cauti. Adevarul este insa ca secretele continua sa existe, mai ales secretele … de la nivelul familiei.

Exista secrete in toate familiile?

Toate familiile ascund secrete. Desi secretele apar in toate ariile vietii, acestea sunt cele mai distructive atunci cand apar in familie. Familia este un sistem de suport: identitatea noastra si modul in care formam relatii apropiate depind de increderea si comunicarea pe care o avem cu cei dragi. Daca membrii familiei au secrete unii fata de ceilalti, ranile emotionale pot sa dureze intreaga viata.

Care sunt cele mai frecvente secrete de familie

Domeniile cele mai predispuse secretelor de familie sunt cele care au legatura cu originile si cu moartea. Asadar, secrete de familie pot fi: o casatorie anterioara din care a rezultat un copil, adoptia, fecundarea in vitro, doliul neincheiat, o boala psihica a unei rude, alcoolismul, drogurile, sinuciderile. Si somajul are tendinta de a fi trecut sub tacere: pentru a nu-si alerta familia unii barbati ajung sa plece de acasa in fiecare dimineata ca si cum ar merge la serviciu, desi nu mai au slujba de ceva timp.

Toate secretele sunt nocive?

Este bine sa facem diferenta dintre secretele bune si cele rele: nu toate sunt nocive. Secretul toxic are trei caracteristici: este ascuns, ni se interzice sa-l cunoastem, ii provoaca suferinta unui membru al familiei, iar copilul acestuia observa.

Intr-o familie pot exista si lucruri tinute secret, dar care nu presupun investitie emotionala mare si care nu-i preocupa prea mult pe cei care pastreaza secretul; prin urmare, acest tip de secrete nu are impact negativ. Este important, deci, sa diferentiem intre secretele nocive si celelalte secrete.

De ce secretele de familie sunt daunatoare

Secretele de familie au ca efecte instrainarea membrilor familiei, inclusiv a copiilor. De asemenea, acestea duc la resentimente si suspiciuni. Secretele pot crea o imagine falsa supra realitatii. Copiii invata despre lume de la adultii din jurul lor. Cand un copil creste intr-o familie cu secrete, el are impresia ca exista o zona care ii este interzisa si traieste cu convingerea ca a fi mare inseamna sa ai secrete. Impactul secretelor asupra copiilor poate fi profund, indiferent de varsta lor. Tinerea unui secret poate cauza boli: un secret traumatizant poate aduce cu sine stres excesiv si vinovatie pentru persoana care poarta respectivul secret.

Secretul traverseaza de cele mai multe ori generatiile. Adultul bulversat in copilarie de un secret ajunge sa aiba un sistem de comunicare necorespunzator, in relatia cu propriul copil.

Mai multe detalii despre secretele de familie puteti afla din cartea “Ma dor stramosii. Psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul” scrisa de Patrice van Eersel si Catherine Maillard aparuta la editura Philobia.


Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro


*Sursa foto: PersonalCreations.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe