characters characters

9/11 - Numeralul
Grupa mica    Limba si comunicare

25 noiembrie 2013   
Intampina dificultati in folosirea numeralului ordinal: primul/prima, ultimul/ultima, facand incorect acordul cu substantivul. (Exemplu: in loc de „Eu stau la primul bloc.”, spune „Eu stau la blocul unu(l).”; cand vrea sa exprime ordinea copiilor in sir spune: ”Daria este ultimul” in loc de „Daria este ultima.”)

Chiar daca foloseste corect numeralul ordinal „prima” in expresia „prima data”, copilul tau nu percepe acest termen ca numar, ci l-a invatat ca pe o expresie. De aceea, in alte contexte in care trebuie sa exprime pozitia unui obiect intr-un sir si sa foloseasca numeralul ordinal prima/primul, el are dificultati. Copilul tau va invata sa foloseasca aceste numerale prin activitatile matematice de la gradinita si prin folosirea acestor termeni in comunicarea de zi cu zi.

Ce poti face ca parinte

  • Ofera-i exemple din viata de zi cu zi, ajutandu-l sa vada in mod concret ce inseamna primul/prima, ultimul/ultima. Gaseste situatii din viata cotidiana pentru a exemplifica si accentua numeralul ordinal (Exemplu 1: Cine se asaza primul la masa? Exemplu 2: Cine face primul dus? Exemplu 3: Tati a ajuns ultimul acasa; Exemplu 4: Prima data am sa servesc un fursec. A doua oara cred ca aleg placinta.) Arata/atinge lucrul la care faci referire de cate ori e posibil.
  • Foloseste obiecte/jucarii preferate de copil pentru a incepe exercitii-joc in care sa folositi aceste forme de numeral. Jucati-va cu fructele, cu alimentele sau cu alte obiecte din bucatarie sau baie.
  • Dimineata, cand trebuie sa se imbrace pentru gradinita, ofera-i copilului posibilitatea de a-si alege un obiect vestimentar dintr-un sir de 3 hainute pe care i le asezi pe pat. Obiectul ales se va indica prin atingere si se va insista asupra unui limbaj corect (Exemplu: cand alege o rochita/bluzita, pe care vrea sa o imbrace, dintre cele trei pe care i le-ai pus pe pat, incurajeaza-ti copilul sa foloseasca numeralul ordinal: „vreau ultima/prima bluza”). Daca o alege pe a doua, spune-i tu forma corecta, rugandu-l sa repete dupa tine. Aceste notiuni se invata numai prin folosirea lor repetata in exprimarea verbala.
  • Povestirile pe baza imaginilor ilustrate, a povestilor: „Capra cu trei iezi”; „Cei trei purcelusi”, „Iedul cu trei capre”, „Ridichea uriasa” pot fi bune prilejuri de exersare a numeralului ordinal.  

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu