characters characters

Sase obiceiuri ale parintilor scandinavi pe care poti sa le adopti

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 martie 2018    |   1875 vizualizări

Varsta: 2 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

sase obiceiuri de imitat ale parintilor suedezi
Intr-o lume „consumata” de tehnologie si de presiunea de a-l ajuta pe copil sa aiba succes la scoala, in mediul social dar si la cursuri extrascolare, sanatatea mintala a copiilor este din ce in ce mai afectata.

In acest context, specialistii in cresterea copilului cauta inspiratie in alte culturi, in care copiii au un stil de viata mai apropiat de nevoile lor si de natura.  In cartea sa, There’s No Such Thing as Bad Weather: A Scandinavian Mom’s Secrets for Raising Healthy, Resilient, and Confident Kids (from Friluftsliv to Hygge), autoarea Linda Akeson McGurk descrie stilul parental suedez si aduce argumente pentru care ar fi benefic si pentru parintii din alte tari sa adopte cateva dintre obiceiurile parintilor scandinavi.

Citeste si alte materiale despre acest subiect:


Cum isi cresc parintii danezi copiii?


Cum se implica in educatia copiilor parintii din alte tari

Pentru copiii suedezi, timpul petrecut in aer liber reprezinta un aspect normal al vietii, inca din primele luni de viata. Parintii suedezi se tem ca nu sunt parinti buni daca nu isi scot copiii in aer liber in fiecare zi, indiferent de temperatura, inca de cand sunt bebelusi. In ceea ce priveste folosirea tehnologiei, telefoanele si tabletele sunt considerate instrumente de invatare, nu obiecte pe care copiii sa le foloseasca pentru a-si ocupa timpul liber.

Iata sase obiceiuri ale parintilor scandinavi, pe care autoarea le recomanda si parintilor din alte tari:

1. Timpul petrecut afara este este un aspect normal din viata de familie, inca din primele zile de viata ale copilului. Cu cat obiceiul de a iesi in aer liber este introdus mai devreme in viata copilului, cu atat mai natural va deveni acesta pe termen lung. Pentru parintii scandinavi, plimbarile zilnice in aer liber sunt o prioritate.

2. Simplificarea copilariei este mai importanta decat comparatiile sau competitiile cu alti copii. Parintii suedezi stiu ca atunci cand umplu programul copilului cu diverse activitati fac mai mult rau decat bine copilului. Tot la capitolul simplificare intra si reducerea numarului de jucarii cumparate pentru copil.

3. Daca vrei sa cresti un copil responsabil din punct de vedere ecologic, este bine sa fii un parinte responsabil din punct de vedere ecologic. Asadar, parintii suedezi se orienteaza dupa regula celor trei „R”: reduce consumul (de apa, electricitate, benzina, plastic etc.), refoloseste si recicleaza.

4. Accepta conditiile meteo asa cum sunt. Chiar daca ploua sau e noroi, lasa-l pe copil sa iasa afara, echipat corespunzator, desigur.

5. Ai incredere in copilul tau si permite-i, pe masura ce creste, sa petreaca mai mult timp singur in afara casei.

6. Invata-l pe copil sa petreaca timp zilnic deconectat de tehnologie sau televizor. Chiar si plictiseala este benefica pentru copii: ii invata sa fie mai creativi si mai independenti.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Intrebari si raspunsuri pe aceasta tema

Mai multe