characters characters

Rutina de dimineata in familie

Cum sa iesi mai repede pe usa dimineata

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 noiembrie 2015    |   1291 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

rutina de dimineata
„Fiecare dimineata in familia mea e la fel: un roller coaster. Alarma suna intotdeauna parca prea devreme, copiii nu vor sa se ridice din pat pana nu se ajunge la amenintari sau diverse negocieri, hainele alese de cu seara parca nu se potrivesc deloc cu vremea de afara, micul dejun si pachetul cu mancare se pregatesc mereu pe fuga, iar papucii si cheile pentru a iesi din casa par sa se joace de-a v-ati ascunselea cu toata familia. Cum sa ies mai repede pe usa dimineata, fara prea multa bataie de cap?” intreaba o mamica.

Se spune ca, „asa cum iti este dimineata, iti va fi toata ziua”, iar pentru a supravietui diminetilor e nevoie de un efort comun, al tuturor membrilor familiei. Specialistii sustin ca stabilirea unei rutine este cheia pentru a iesi mai repede pe usa dimineata, fara bataie de cap, nervi, agitatie si frustrari. Ce presupune o rutina? O serie de pasi si sarcini pe care fiecare membru al familiei le realizeaza in fiecare dimineata. De asemenea, e nevoie si de o buna coordonare si impartire a sarcinilor intre parinti, dar si intre parinti-copii.

Copilul nu vrea sa se trezeasca

Cand copilul este in mod repetat prea obosit dimineata analizeaza daca este cazul sa mearga la culcare mai devreme.

Alte modalitati prin care poti face trezirea mai usoara pentru copilul tau:

  • Trage draperiile pentru a lasa lumina sa intre in camera. Daca este intuneric afara atunci cand se trezeste, poti aprinde o veioza.
  • Poti pune melodia preferata a copilului.
  • Daca ai un catel sau o pisica, ii poti aseza langa copil in pat, pentru a-l trezi. Metoda functioneaza daca ai un animal de companie energic si matinal:).
  • Convinge-l sa se ridice din pat cu un mic dejun savuros.
  • Trezeste-l cu afectiune si joaca. Il poti gadila sau trage incet patura de pe el, numarand de la 10 la 0, 10 fiind momentul in care il ameninti ca il vei stropi cu apa rece:).

Copilul nu vrea sa se imbrace - sau nu vrea hainele pe care i le da parintele

Refuzul de a se imbraca apare deseori la prescolari. Daca cel mic refuza hainele pe care i le oferi, lasa-l sa le aleaga el, oricat de neasortate ti se par alegerile lui.

  • Daca prescolarul tau refuza sa renunte la pijamale, il poti duce la gradinita asa (cu un rand de haine de schimb la el, in caz ca se razgandeste), daca regulile gradinitei permit acest lucru.
  • Pentru copiii de varsta scolara, este important sa ii lasi sa aleaga ce haine poarta.

Copilul trage de timp sau se pregateste prea lent

  • daca are nevoie de mai mult timp pentru a se pregati, poti muta ora de trezire mai devreme.
  • poti apela la joaca si competitie pentru a-l motiva sa fie mai rapid: puteti face intrecere intre frati sau sa anunti cate minute au ramas pana la micul dejun sau pana la momentul in care trebuie sa iesiti pe usa.
  • Puteti crea o fisa cu toti pasii care formeaza rutina de dimineata pentru copil. Sau o poti printa pe cea propusa de noi


Este important, inainte de a lua masuri, sa identifici punctele care trebuie imbunatatite. Porneste de la intrebari precum:

Dormim suficient?

Aceasta este intrebarea de la care poti incepe. Somnul agitat sau insuficient ne poate face sa amanam momentul trezirii sau sa ne miscam greu dimineata. Daca va treziti obositi, puteti incerca sa adormiti cu o ora mai devreme si sa observati in timp daca apar imbunatatiri:).

Ce ar trebui sa faca cei din jur pentru a ma ajuta?

De exemplu, il poti ruga pe partenerul de viata sa te ajute cu preparea micului dejun sau pe copil, daca este suficient de mare.

Cine are nevoie de ajutor sau de schimbare in comportament?

Cine se trezeste cel mai greu dintre voi? Poate ca ar fi preferabil ca acel membru al familiei sa adoarma mai devreme, de exemplu.

Care sunt lucrurile pe care le uit in fiecare dimineata?

Incearca sa pregatesti din seara anterioara toate lucrurile de care vei avea nevoie (haine, chei, acte etc.).

Ce imi consuma cel mai mult timp dimineata?

Poate ai obiceiul de a citi stirile sau mailurile in fiecare dimineata imediat dupa ce te trezesti si petreci mai mult timp facand acest lucru decat iti dai seama. Sau poate copiii refuza sa se trezeasca si trebuie sa insisti de mai multe ori.

Ce il face pe copil sa intarzie in fiecare dimineata?

Poate prefera sa manance mai lent (in acest caz, se poate trezi mai devreme pentru a avea suficient timp) sau sa doarma mai mult (in acest caz poate sa mearga la culcare mai devreme).

Alte recomandari pentru o dimineata organizata eficient

Pregatiri de seara.

Aceasta strategie s-a dovedit utila atat pentru copii, cat si pentru parinti. Asta inseamna sa pregatesti de cu seara, hainele pe care le veti purta in ziua urmatoare (verificarea hainelor daca sunt curate, daca trebuie calcate etc.), incaltamintea, ce anume va cuprinde micul dejun si pachetul cu mancare. De asemenea, verificarea ghiozdanului pentru copil se poate face tot seara.

Adapteaza-te la nevoile familiei :)

Asta inseamna ca uneori va fi nevoie sa asezi unele obiecte in locuri neobisnuite sau sa schimbi ordinea unor etape. De asemenea, pentru unii parinti, asezarea obiectelor in locuri neobisnuite ii ajuta sa nu le uite, pentru ca ies mai usor in evidenta.

O mamica sustine ca are intotdeauna sosete de rezerva si peria de par in masina. „Copiii mei sunt in procesul de a invata sa se imbrace singuri. Deseori am observat cand i-am coborat din masina, spre scoala, ca au uitat sa se pieptene sau nu au sosete in picioare. De cand le am in masina, la indemana, aceste probleme au fost eliminate.”

Invata-l pe copil care sunt consecintele intarzierilor

Daca in ciuda ajutorului tau si a incercarilor de a-l ajuta sa se organizeze, nu da semne ca depune eforturi pentru a fi gata la timp, poti sa il lasi pe copil sa se confrunte cu consecintele:) Plecati fara sa mancati micul dejun sau fara sa fie pieptanat

Aminteste-ti ca pentru a imbunatati lucrurile e nevoie de un plan bine pus la punct la indeplinirea caruia sa lucreze intreaga familie. Pentru ca diminetile sa iesi mai repede din casa, cauta sa respecti de fiecare data planul, iar daca pur si simplu intr-o dimineata cineva se trezeste tarziu, asigura-te ca ai si un plan de rezerva.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/criminalintent/20124908572/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe