characters characters

Respiratia nou-nascutului si a bebelusului

Ce este normal si ce ar trebui sa te ingrijoreze

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 martie 2020    |   9982 vizualizări
respiratia bebelusului
Una dintre sursele de ingrijorare ale parintilor atunci cand aduc acasa nou-nascutul o reprezinta respiratia acestuia. Cum respira nou-nascutul si ce ar trebui sa te ingrijoreze la acesta? Aflam impreuna in randurile de mai jos.

Citeste si:

Reflexele nou-nascutului si bebelusului

Dezvoltarea copilului de la 0 la 12 luni


Respiratia la nou-nascuti este mult mai rapida decat la adulti. O respiratie normala pentru un bebelus este de 40 pana la 60 de respiratii pe minut, iar ritmul de obicei scade, in timpul somnului pana la 30-40 respiratii pe minut. Un adult respira de 10 pana la 20 de ori pe minut.


Uneori un nou-nascut poate respira rapid de cateva ori pentru ca mai apoi sa ia o pauza de 10 secunde si apoi sa respire din nou. Aceasta se numeste respiratie periodica si este absolut normala la copii. Cei mici isi folosesc diafragma, cel mai mare muschi de sub plamani pentru a respira.


Ce ar trebui sa te ingrijoreze? Daca observi modificari in ritmul respiratiei bebelusului sobservi ca isi foloseste muschii pieptului pentru a respira sau ca isi schimba culoarea pielii (devine vinetiu), este cazul sa apelezi la medic de urgenta. Problemele de respiratie ale nou-nascutilor pot face parte din urmatoarele categorii:


Respiratie rapida sau neregulata cand vorbim de mai mult de 60 de respiratii pe minut. Un copil caruia ii este prea cald, care are febra sau plange va respira mai des, dar cand aceste probleme nu exista, copilul ar trebui sa respire in mod normal. O respiratie din ce in ce mai rapida este semn al unei potentiale probleme. La fel, cand copilul pare sa nu respire mai mult de 20 de secunde, poate fi vorba de apnee, o conditie medicala ce necesita ajutor specializat.


Nari largite in timpul respiratiei sunt semn al unei dificultati de respiratie. Cand copilul inspira aer pe nari, iar acestea se largesc foarte mult, inseamna ca are probleme cu inhalarea aerului si e nevoie de un consult medical.


Retragerea pieptului prea mult sau abdomenul prea ridicat in timpul respiratiei este un alt semn al problemelor de respiratie.


Suieratul sau alte sunete care insotesc respiratia copilului pot indica probleme medicale care il impiedica pe copil sa respire eficient. Sunetele inalte in timp ce respira pe nari copilul pot fi si ele un semn al unei probleme de sanatate. S-ar putea sa fie vorba de prea multe secretii sau de un tesut in exces pe caile respiratorii.


Invinetirea sau albastrirea fetei
si a corpului unui copil poarta numele de cianoza si e semn ca cel mic nu primeste suficient oxigen. Aceasta culoare se observa cand exista probleme cardiace, dar si probleme respiratorii.


Tusea sau inecatul pot avea drept cauza o proasta respiratie. Un copil care tuseste prea des sau se ineaca chiar si atunci cand bea lichide sau e alaptat la san, poate avea nu doar o problema digestiva, ci si una de respiratie si va necesita ajutorul medicului pediatru.


Daca copilul are o problema de respiratie, in cele mai multe cazuri va refuza si sa manance, iar acesta poate fi un alt simptom vizibil pentru parinti. In plus, oboseala, apatia sau febra pot completa tabloul simptomatic.


Nou-nascutii expira aer pe nas, nu pe gura, ceea ce le permite sa suga si sa respire in acelasi timp. Totusi, narile lor fiind micute, cantitatea de aer care va trece prin ele va fi mai mica, iar secretiile sau laptele uscat din jurul nasului pot sa le cauzeze probleme de respiratie. In aceste cazuri va avea nevoie de ajutorul tau. Asigura-te ca nasul copilului este curat, iar in timpul alaptarii, ai grija sa nu acoperi narile copilului cu sanul. In plus, poti intrerupe alaptatul din cand in cand pentru a-i permite sa respire mai usor.


Narile nou-nascutilor fiind mai mici, ele pot fi acoperite foarte usor chiar si cu firmituri pe care cel mic le poate inspira de aceea e important sa fii foarte atent, mai ales ca respiratia copilului nu este complet dezvoltata, iar cei mici inca invata cum anume sa isi foloseasca muschii asociati respirarii.


Pentru a-ti da seama daca copilul tau respira asa cum trebuie, priveste-l atunci cand stii ca este in regula si nu are nicio problema. Acesta va fi nivelul de baza, stilul normal si natural de respiratie al copilului tau. De fiecare data cand vei observa o modificare a acestuia inseamna ca ceva s-a intamplat si trebuie sa cauti o solutie pentru a remedia potentiala problema. Daca esti in dubii, poti sa il si filmezi pe micut in timp ce doarme, pentru a vedea cum respira, cat si atunci cand este in stare activa.


Pozitia recomandata pentru un copil in timpul somnului este pe spate. O astfel de pozitie va scadea sindromul de moarte subita.


O alta cauza a respiratiei dificile este supraincalzirea bebelusului. Daca vrei sa il protejezi pe cel mic de frig, minteste-ti ca un copil are nevoie doar de o bluza in plus fata de tine pentru a-i asigura o temperatura optima.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe