characters characters

Relatia bunici-nepoti – trei secrete pentru a o imbunatati

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iulie 2019    |   3370 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

relatia bunici-nepoti
Multi bunici se pot simti la fel de „pierduti” atunci cand au primul nepot, ca si adultii care devin pentru prima data parinti. Aparitia primului nepot aduce nu doar schimbari privind identitatea („Nu mai sunt doar parinte, am devenit bunic/a!”), ci, in cazul bunicilor care ajuta la cresterea copiilor, si in programul zilnic si in prioritati.

Este natural ca in perioada de acomodare, lucrurile sa para mai dificile decat te-ai asteptat, fie ca esti bunic, fie ca esti proaspat parinte. Totul poate fi mai simplu insa daca va oferiti timp si spatiu reciproc pentru a va obisnui cu noile roluri.

Citeste si:

Bunicii: reguli, limite si roluri in cresterea nepotilor 

Opt lucruri pe care le fac bunicii grozavi


Iata cateva lucruri pe care le pot face bunicii pentru a lega o relatie mai buna cu nepotii si cu copiii lor:

Rezolvarea conflictelor anterioare.

Relatiile dintre bunici si propriii copii sau dintre bunici si sotii/sotiile propriilor copii pot fi destul de complicate. Daca au existat neintelegeri sau conflicte mai mult sau mai putin deschise, este bine ca acestea sa fie clarificate si puse deoparte cand apare un nepot. Bunicii pot face efortul de a face pace cu parintii nepotului lor pentru a se bucura de o relatie armonioasa cu cel mici.

Parintii stabilesc regulile legate de cresterea copilului

Poate fi dificil pentru bunici sa accepte regulile si limitele impuse de parintii nepotului lor. Mai multa experienta in cresterea copiilor, dar si afectiunea nemarginita fata de cel mic ii pot face pe bunici sa incalce sau sa combata frecvent regulile pe care parintii celui mic le considera benefice si necesare. De aici pana la conflicte si frustrari mai este un singur pas.

Este bine ca atat parintii, cat si bunicii sa isi aminteasca faptul ca uneori accesul actual la informatie ne ajuta sa aflam mai usor detalii corecte despre ingrijirea sau sanatatea copilului, de exemplu, iar alteori experienta de parinte a bunicilor poate oferi solutii simple si blande pentru probleme frecvente. Cat timp atat bunicii, cat si parintii copiilor raman deschisi si flexibili, conflictele vor fi reduse.

Momentul cel mai potrivit in care bunicii pot sa ofere sfaturi si sugestii este atunci cand parintii nepotului le cer, pentru simplul motiv ca atunci vor fi primite cu mai multa deschidere si flexibilitate.

Relaxare si calm

Nu lasa ca orgoliul tau sa iti stea in cale. Cand bunicii observa ca sfaturile si ideile lor nu sunt valorizate de catre propriii copii, orgoliul lor poate avea de suferit. Insa daca esti bunic si te afli in aceasta situatie, aminteste-ti ca acest lucru inseamna de fapt ca ai crescut un copil care, acum fiind adult, poate lua decizii in mod independent si cu incredere, chiar daca nu coincid cu deciziile pe care le-ai lua tu. In esenta, inseamna ca ti-ai facut bine treaba de parinte si este momentul sa te bucuri de privilegiile rolului de bunic: acela de a-ti iubi si de a fi iubit de nepoti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe