characters characters

Bunicii: reguli, limite si roluri in cresterea nepotilor

Propus de: Delia Lungu   |   28 aprilie 2014    |   4454 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/foilman/3684202846; autor: Henry Burrows


Unii bunici isi dedica aproape tot timpul cresterii nepotilor. Pentru altii, a fi bunic inseamna un weekend impreuna, o dupa amiaza de joaca, o vacanta de vara sau o discutie la telefon din cand in cand.

Indiferent ca esti un bunic full time sau esti un bunic la distanta care traieste departe de nepotii sai, iti recomand modalitati noi de a intari legaturile de familie si de a oferi nepotilor momente frumoase si lectii valoroase de viata.

Multi bunici intreaba: cum pot avea o relatie mai buna cu nepotii mei? In primul rand este important sa stabilesti niste reguli de baza impreuna cu parintii acestuia:

  • Stabileste ce rol doresti sa ai in viata nepotului tau ( de ex. cat de des vrei sa il vezi sau cat timp doresti sa stai efectiv cu el).
  • Vorbeste cu parintii despre regulile lor. Parintii sunt de obicei ca o punte intre bunici si nepoti si, de cele mai multe ori, ei dau tonul relatiei. Daca te afli poate pentru prima data in rolul de bunic si nu stii cum ar trebui sa te apropii de cel mic, poti ajunge chiar sa incalci uneori regulile stabilite de parinti. Consistenta este importanta pentru copii, asa ca vezi care sunt obiceiurile pe care nepotul tau le urmeaza acasa si mentine aceleasi reguli si atunci cand acesta este impreuna cu tine.
  • Nu incerca sa fii parinte pentru nepotul tau. Ca regula,oricat de mult ai vrea sa-i spui copilului tau cum sa cresca nepotul, nu este acesta rolul tau. Studiile arata ca totusi din ce in ce mai multi bunici adopta rolul de parinte surogat, adica bunicii isi cresc efectiv nepotul. Acest lucru se poate intampla in mai multe situatii: fie atunci cand parinti sunt plecati la munca in strainatate, fie in caz de divort, fie in cazul familiilor in care parintii se dedica total carierei.
  • In final, nu incerca sa cumperi afectiunea nepotului tau. Este tentant pentru bunici sa cumpere nepotului cadouri, dar inainte de a le cumpara vorbeste cu parintii copilului. O solutie ar fi sa inlocuiesti o parte din cadouri cu implicarea in anumite activitati ( fie ca sunt in casa, fie in aer liber). In acest fel, poti petrece momente placute cu cel mic si va ajuta sa construiti amintiri frumoase.

In continuare, iti recomand 3 tipuri de activitati pe care sa le faci impreuna cu nepotul tau. Sunt niste activitati cu totul speciale, deoarece ca bunic poti completa cu succes ceea ce face parintele zi de zi.

1) Vorbeste-i despre istoria si traditiile familiei.

Arata-i fotografii cu membrii familiei din diferite etape ale vietii si povesteste-i cate ceva despre fiecare; apoi poti organiza pozele intr-un album. Copiilor le place foarte mult acesta activitate, pentru ca le intareste ideea ca apartin unei familii si le da un sens de siguranta si securitate.

Si eu cand eram copil ii ascultam cu mare placere pe bunicii mei cand povesteau despre familie.

2) Un alt tip de activitate este sa il ajuti pe copil sa actioneze in sensul unor valori cum ar fi: dragostea, toleranta, compasiunea, bucuria sau increderea. Cu ani in urma, cand ai fost la randul tau parinte, erai responsabil pentru fiecare lucru ce tinea de cresterea efectiva a copilului, insa acum ca bunic te poti concentra mai mult pe dezvoltarea lui spirituala si morala. In general, cu cat inaintam in varsta, cu atat devenim mai relaxati si mai contemplativi, iar capacitatea noastra spirituala se extinde. Tocmai de aceste lucruri sunt preocupati si copiii, de aceea se poate crea o legatura foarte stransa bunic – nepot.

O doamna care este bunica de cativa ani imi spunea: ca mama am fost mult mai preocupata de siguranta fizica a copiilor, acum ca bunica sunt mai constienta de sufletul lor si de bucuria din inimile lor.

3)  Un alt dar valoros pe care il poti transmite nepotului este sa ii arati ca te bucuri de momentele petrecute cu el. Fie ca mergi cu copilul in natura, fie ca va jucati impreuna, fie ca doar ii zambesti cand se uita la tine - toate acestea sunt moduri de a te conecta si de a te reconecta la cel mic. De asemenea, ii da copilului posibilitatea de a fi el insusi si de a se dezvolta liber de orice judecata sau frica de pedeapsa.

Asadar, pe langa parinti, este esential ca in viata copiilor sa existe si alti adulti importanti: de exemplu, bunicii.

Pentru a afla mai multe despre rolul bunicilor in educatia copiilor, te invitam pe 9 Mai la Atelierul pentru parinti si bunici, organizat de La ceai cu mamici si SuntParinte.ro.

Autor: Delia Lungu, psiholog Suntparinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe